„Klubrádió
Megbeszéljük...

Szabó Tímea: Beleegyező nyilatkozat nélkül is megfigyelnek

7/05/2021 17:51

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Bár a Belügyminisztérium visszavonta az egészségügyi dolgozók megbízhatósági vizsgálattal kapcsolatos beleegyező nyilatkozatát, a Nemzeti Védelmi Szolgálat szerint e nélkül is lehallgathatják őket. Szabó Tímea szerint nagyon súlyos aránytalanságról van szó, hiszen a rendőrökkel aláíratják ezt a nyilatkozatot. Ez azt jelenti, hogy sokkal szigorúbb előírások vonatkoznak a egészségügyi dolgozókra, mint a rendőrökre.

2021. május 07. Megbeszéljük - részlet 21.05.07. Szabó Tímea
17:06
00:00

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője azt követően fordult az írásbeli választ igénylő kérdéssel Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy egészségügyi dolgozókkal úgynevezett megbízhatósági vizsgálattal kapcsolatos beleegyező nyilatkozatot akartak aláíratni a munkáltatóik – írja a 24.hu.

Szabó azt a választ kapta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárától, Kontrát Károlytól, hogy a Rendőrségről szóló törvény 2021. január 1-jétől hatályos módosítása alapján az egészségügyi szolgálati jogviszonyban állók megbízhatósági vizsgálat alá vonhatóak. Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény alapján ehhez nem szükséges hozzájáruló nyilatkozat aláírás. Ez azt jelenti, hogy az egészségügyi dolgozókat hozzájárulásuk nélkül is ellenőrizheti az Nemzeti Védelmi Szolgálat.

 
Szabó TímeaFacebook
 

A politikus a Klubrádiónak azt mondta, hogy a Belügyminisztérum célja, hogy megszüntessék a hálapénzt, nagyon is érthető, de ez a módszer érthetetlen, különösen annak tükrében, hogy még a rendőrség alkalmazottainak is írásban kell hozzájárulniuk ehhez. "Olyan nincs, hogy az egészségügyben dolgozókra szigorúbb előírások vonatkozzanak, mint a rendőrökre" – tette hozzá.

Az önkéntes hozzájárulási nyilatkozattal azt érte volna el a kormány, hogy az új szolgálati jogviszony miatt felmondó 5500 egészségügyi dolgozón kívül még 500 vagy 1000 hagyta volna el a pályát. Ez pedig Szabó szerint egyet jelentett volna a katasztrófával.

A politikus megjegyezte, hogy nemcsak az orvokat, de a szociális dolgozókat is lehallgathatják.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Szabó Tímeával
2021.05.07., péntek 16:15
Riporter: Bolgár György