„Zajlik
Reggeli gyors

Szabó: Viszonylag ritkák a szabad szemmel látható nóvák

5/07/2024 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A következő hetekben, hónapokban várható, hogy a T Coronae Borealis kettős csillag robban egyet. Szabó Norton csillagász magyarázta el a visszatérő nóva működését.

2024. július 05. Reggeli gyors - részlet 24.07.05. Szabó Norton
08:46
00:00

Néhány héten belül szabad szemmel is látható lesz a T Coronae Borealis kettős csillag, ugyanis hamarosan robban – írja a Space.com. A tőlünk nagyjából 3000 fényévre elhelyezkedő T CrB nem megy sehova, néhány évtizedenként robban egyet, ezért visszatérő nóvának számít. Nem szabad keverni a szupernóvával, ami egy egyszeri esemény, egy haldokló csillag utolsó robbanása.

"A az Északi Korona, a Coronae Borealis csillagképben van egy nagyon izgalmas kettős csillag. Ennek egyike egy csillagmaradvány, a másik egy vörös óriás, amelyek egymás körül kering" – mondta a Reggeli gyors pénteki adásában Szabó Norton csillagász.

A Telex összefoglalója szerint a jelenséget először Burchard apát vette észre 1217-ben, mikor felnézett az égre a németországi kolostorából. Azóta 1866-ban és 1946-ban is látni lehetett szabad szemmel – ezek már kifejezetten dokumentált események –, és ez alapján a kutatók arra következtetnek, hogy 75-80 évenként robban a csillag.

A folyamattal kapcsolatban Szabó elmondta, hogy a fehér törpe, amely már egy végső csillagállapotban van, anyagot szív el a lazább szerkezetű vörös óriástól. Azonban a fehér törpéknek van egy méretkorlátuk, amelynél nagyobb tömeget nem képesek elviselni, ekkor legkülső rétegein beindul a magfúziós folyamat, ez jár olyan fényhatással, amely Földről is látható. Ez a jelenség a nóva.

A csillagászok azért "izgatottak", mert mindkét utóbbi robbanás előtt jelentősebb halványodást, és egy kisebb fényességemelkedést tapasztaltak, 2023 májusában ugyanezt a halványodást tapasztalták, ebből arra következtettek, hogy újabb robbanás várható a közeli jövőben.

Hogy pontosan mikor esedékes a robbanás, Szabó sem tudta megmondani, a következő hetekben, hónapokban bármikor megtörténhet, de az is benne van a pakliban, hogy csak a 2020-as végég várni kell a jelenségre. Azt már pontosabban el tudta mondani, hogy mi várható. Egy napos látványos felfényesedést követően 2-3 napig szabad szemmel, aztán egy héten keresztül távcsővel figyelhető a robbanás. Szabó azt is megjegyezte, érdemes figyelni az eget, mert viszonylag ritkák a szabad szemmel látható nóvák.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgatjatják meg.

Reggeli gyors/interjú Szabó Nortonnal
2024.07.05., péntek 8:15
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert