„Támogassa
Esti gyors

Kiss: A Peregrine volt az Astrobotic első éles bevetése

11/01/2024 00:39

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az Astrobotic vállalatnak a Peregrine volt az első, ha úgy tetszik, éles bevetése, amely több műszaki hiba miatt kudarcba fulladt – mondta az Esti gyors műsorában Kiss László csillagász. Hozzátette, nem rutintevékenység a Holdra szondát eljuttatni, főleg, ha magáncégről van szó.

2024. január 11. Esti gyors - részlet 2024.01.10. Kiss László
06:37
00:00

Úgy tűnik, Amerikának is meggyűlik a baja az űrkutatással. Ahogy arról több portál mellett az egyébként informatikai témákkal foglalkozó PC World is beszámolt, a hét elején indult hódító útjára egy Vulcan Centaur rakéta támogatásával a Peregrine, hogy az Apollo-program óta először amerikai űreszközként juthasson el a Holdra. A tervek szerint a szonda február 23-án hajtott volna végre úgynevezett puha landolást az égitest világosabbik felén.

Azonban a szonda fellövését követően több műszaki hiba is fellépett, melyeket követően az eszközt fejlesztő Astrobotic Technology bejelentette, nem hajtják végre a Holdra szállást. A leszállóegység, az első magántulajdonban lévő jármű lehetett volna a Holdon. A Peregrine fedélzetén egy magyar időkapszula is helyet kapott, rajta tudósok munkásságával és az Aranycsapat történetével.

"Azért én nem lennék ennyire pesszimista" – mondta az Esti gyors szerdai adásában Kiss László csillagász arra a kérdésre, hogy mi lehet az oka a rengeteg balsikernek a Holdra való visszatérést előkészítő programban. A HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat (korábbi nevén ELKH) Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója, hozzátette azt is, hogy az Astrobotic – amely a NASA holdi kereskedelmi teherszállító (Commercial Lunar Payload Services, CLPS) programjában meghirdetett pályázatának egyik győztese egy egyetemi "spinoff" vállalat. Alapítója William L. "Red" Whittaker professzor, aki korábban önvezető autók, önvezető robotikus mezőgazdasági gépek fejlesztésével vált nagy tudóssá. Kiss hangsúlyozta, hogy bár a cég és alapítója minden tekintetben megfelelt a NASA pályázatának, "most repült először".

"Ennek a cégnek a Peregrine volt az első, ha úgy tetszik, éles bevetése" – jegyezte meg, hozzátéve, hogy az amerikai űrkutatást elhamarkodott lenne egy bizonyos cég kudarcos tesztje miatt elásni. Februárban pedig a másik sikeres pályázó, az Intuitive Machines is elindítja tesztjét Nova-C nevű szondájával. Ha az is kudarcos lesz, akkor Kiss szerint már feléledhet a gyanú: vagy a NASA közbeszerzései működnek úgy, ahogy itthon ismerjük azokat, és nem az arra legalkalmasabb cégeket választották ki a feladatra, vagy egyszerűen ennyit tudnak a megversenyeztetett cégek.

"Azért nem rutintevékenység a Holdra szondát eljuttatni, főleg, ha magáncégről van szó" – jegyezte meg Kiss.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Kiss Lászlóval
2024.01.10., szerda 18:35
Riporter: Szénási Sándor