„Zajlik
Reggeli gyors

Szakszervezeti elnök: A mentőszolgálat vezetősége alkalmatlan, soha nem vállal felelősséget

17/10/2024 12:18

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

A minap járta be a sajtót, hogy miután egy beteg hét és fél órát várt arra, hogy átszállítsák a Honvéd Kórházba, már nem tudták megmenteni az életét. Nem véletlen, hogy egyre több ilyen szélsőséges esetről hallunk – mondta Lengyel Tibor a Reggeli gyorsban. A Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke szerint rendszerhibáról van szó, de a vezetőség, élén a főigazgatóval nem hajlandó szembenézni a problémákkal.

2024. október 17. Reggeli gyors - részlet l Lengyel Tibor 2024.10.17.
08:17
00:00

A napokban bejárta a sajtót annak a betegnek az esete, akit egy budapesti egészségügyi intézmény belgyógyászati osztályáról kellett volna átszállítania a mentőknek a Honvéd Kórházba. A vérző beteg átszállítását vezető beosztású orvos is sürgette, mégis csak 7 és fél órával a mentők kihívása után jutott el a Honvédba, ahol már nem tudtak rajta segíteni.

Nem véletlen, hogy több ilyen esetről hallunk, egyre több ilyen van és persze nem mindegyik jut el a médiába – mondta Lengyel Tibor a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke a Reggeli gyorsban. Hangsúlyozta, hogy ezek a problémák rendszerhibára utalnak.

Régóta próbáljuk felhívni a figyelmet arra, hogy emberhiány van, nagyon leterheltek a mentődolgozók, a teljesítőképességük határán mozognak – ez pedig magában hordozza a gyakoribb hibázás lehetőségét. Gyakorlatilag nem tudja a mentőszolgálat megfelelően ellátni a feladatát, ezért pedig soha nem vállal felelősséget a főigazgató és a vezetőség. Mindig megpróbálják lehárítani azt a kivonuló dolgozóra vagy a mentésirányítóra, igyekeznek egyedi esetekként beállítani ezeket. Ilyenkor kirúgnak egy-két embert és részükről el van rendezve a dolog. Láthatjuk, hogy ez mostmár egyre kevésbé lesz megoldás – mondta Lengyel. A vezetőség, élén a főigazgatóval teljesen alkalmatlan a feladata ellátására, nem néznek szembe a problémákkal, nem vállalnak felelősséget értük – fogalmazott sarkosan a szövetség elnöke.

Bemutatták a mentődolgozók új munkaruháit
 
 Mentődolgozó az Országos Mentőszolgálat Markó utcai épületében 2018. március 23-án egy sajtóbemutatón. Fotó: MTI/Mónus Márton

Ahhoz, hogy a mentők időben kiérjenek változnia kellene a környezetnek.

Egyrészt újra vonzóvá kellene tenni a pályát, a hanyatlás abból is látszik, hogy régebben nehéz volt bekerülni, ma egyhónapos gyorstalpaló után be lehet ülni az autóba vagy épp a mentésirányításba is. Fejleszteni kéne az anyagi juttatásokat, néhány éve ugyan volt egy nagyobb béremelés, de azt lássuk be, fölfalta az infláció, a béren kívüli juttatások pedig tizenéves távlatban nem emelkedtek egy forintot sem – mondta Lengyel.

Másrészt, sajnos nagyon sok indokolatlan feladatot látnak el, sokszor olyan helyre is mentőt küldenek, ahol arra nem lenne szükség. Ez a probléma éppen a vezetőség felelősséghárító magatartásából ered, a mentésirányítók féltik az állásukat, ezért inkább mindenre kiküldenek egy autót. Ezen valamilyen jogszabályi változtatás segíthetne – a szakszervezeti vezető szerint az is a főigazgató feladata lenne, hogy erre javaslatot tegyen, hiszen a jogalkotónak nem kell magától tudnia, hogy milyen problémák vannak. A jogszabályi környezetnek jobban lehetővé kellene tennie, hogy a mentésirányítás indokolt esetben elutasíthasson hívásokat, átirányíthassa a betegeket máshova – magyarázta Lengyel.    

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Lengyel Tiborral
2024. október 17., csütörtök 8:10
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János