„Ki
Esti gyors

"Számíthatunk az Etna további kitörésére a következő napokban"

24/07/2024 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Az Etna Voragine nevű kráterének kitörése jellemzően nagyon heves, rövid időtartamú. Harangi Szabolcs geológus, a HUN-REN Vulkanológiai Kutatócsoport vezetője szerint további négy-öt kitörés jöhet az elkövetkező napokban.

2024. július 23. Esti gyors - részlet 2024.07.23. Harangi Szabolcs
06:11
00:00

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, miután hamu lepte el az Etna keddi kitörését követően. Az aktív vulkánnak számító Etna keddre virradó éjszaka tört ki ismét hatalmas robajjal. Catania repülőtere található a legközelebb, ezért a kráterekből felemelkedő hamufelhő itt szokott lecsapódni.

„Nem kell nagyon közel menni, hogy az ember rácsodálkozzon a természet erejére, az távolról is kiválóan látszik” – mondta az Esti gyors keddi adásában Harangi Szabolcs geológus, a HUN-REN Vulkanológiai Kutatócsoport vezetője, hozzátéve, hogy ebben az esetben a lávaszökőkút akár egy kilométer magasra is emelkedhet, a felszabaduló hamu ennél sokkal magasabbra juthat a légkörbe.

Az uralkodó kelet-délkeleti irányú szél miatt az Etna kitörésekor mindig fel kell készülni arra, hogy le kell zárni a szélirányba eső Catania repülőterét.

Harangi arra is kitért, hogy az Etna rendkívül összetett vulkán, a jelenlegi kitörések a csúcsi kráterterületeken történnek, ilyen esetekben a légiközlekedést le kell állítani, és mivel turistaszezon van, fokozottan figyelnek arra is az illetékes hatóságok, hogy ne engedjék túl közel a látogatókat.

A Voragine nevű kráter kitörése jellemzően nagyon heves, rövid időtartamú. Előjelként tűzijátékszerű kisebb kitörésekkel jár. Ezt követi a hirtelen nagy nyomású kitörés. Ilyenkor nagyon mélyről tör fel a gázban gazdag magma.

Harangi szerint az is elképzelhető az Etna aktivitását ismerve, hogy további négy-öt kitörés jöhet az elkövetkező napokban.

Hangsúlyozta, nem kell számítani kataklizmaszerű kitörésre, amley akár a vulkán falát felrobbanthatja, ilyenre példa 4-5 ezer éve nem volt példa. „Az Etna már nem így működik. Ami veszélyt jelenthet, ha nem a csúcson tör fel a magma, hanem ha oldalsó, lejtő irányba reped fel a felszín hasonlóan, mint Izlandon” – mondta, hozzátéve, hogy ilyenkor a feltörő magma veszélyesen közel kerülhet a lakott területekhez, előfordulhat ugyan, de az Etna mostanában a csúcsi területein aktív.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Harangi Szabolccsal
2024.07.23., kedd 18:53
Riporter: Kárpáti Iván