„Klubrádió
Szolidaritás.hu

Százezer magyar dolgozik Ausztriában

14/08/2019 20:21

| Szerző: Klubrádió

Egyre több az olyan magyar vállalkozó, aki ott üzemeltet, szállodát, éttermet, edzőtermet, és magyarokkal dolgoztat.

2019. augusztus 14. Szolidaritás.hu (2019. augusztus 14., szerda 14:00)
48:15
00:00
Műsorvezetők: Törtei-Takács Kriszta

Ez a szám a legálisan bejelentett, engedéllyel kint dolgozókat jelzi, egyébként egy éve még kilencvenezer körül állt. Mostanában, a mezőgazdasági idénymunkák ideje alatt még nagyobb is lehet. Utánunk rögtön a románok jönnek.

Viszonylag új jelenség, hogy magyar vállalkozók vesznek, illetve üzemeltetnek Ausztriában hoteleket, panziókat, edzőtermeket, egyéb szolgáltató intézményeket. Ezekben magyarországi munkavállalókat foglalkoztatnak, még mindig olcsóbban, mint az osztrákokat. Tartományonként van egy kollektív megállapodás, ezért a bérszínvonal eltérhet, de általában elmondható, hogy havi 1500 eurónál nem lehet kevesebbet fizetni – mondta el a Szolidaritásban Horváth Csaba, az ausztriai munkavállalás szakértője.

A legtöbb visszásság még mindig a háziápolásban, idősgondozásban van, de intézményes keretek között ez a bér ott is elérhető. 1989-ben még tízszeres különbség volt a magyar és az osztrák bérek között átlagosan, mára ez a különbség három-ötszörösre csökkent. Az ország nyugati tartományaiban még mindig jobban lehet keresni, igaz, ott a megélhetés is költségesebb. Horváth Csaba szerint mostanság nem csak pénzért mennek ki a magyarok dolgozni, benne van már a szakmai fejlődés, tanulás igénye, az új technológiák megismerésének hajtóereje is, különösen az építőiparban.

Innen inkább a 35-40 évesek kerekednek fel, akár Kelet-Magyarországról is. Egy rétegnek azért továbbra is a pénz számít, nem is ragaszkodnak a szakmájukhoz, csak valamilyen munkájuk legyen. Ausztria nyugati részében már olyan helyzet alakult ki, hogy nem is követelik meg a nyelvtudást, majd belejön az a vendégmunkás.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt Kép: Flickr.com.

Szolidaritás
2019.08.14. 14:00
Műsorvezető. Törtei-Takács Kriszta