„Klubrádió
Megbeszéljük...

"Szürreális Disneyland a vadászati kiállítás"

27/09/2021 19:04

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

"Amit nem sikerült levadászni a vadászati kiállítással, az az önmérséklet és a jó ízlés" – foglalta össze kifogásait Hardy Mihály.

2021. szeptember 27. Megbeszéljük - részlet 21.09.27. Hardy Mihály
16:01
00:00
Hardy Mihály, a Klubrádió főszerkesztő-helyettese a Megbeszéljük... című műsorban beszélt a vadászati kiállításról.

Ahogy azt a rádió honlapján megjelent cikkben is megjegyezte, "a vadászati világkiállítás kifejezés egyáltalán nem ideillő, hiszen olyan vadászati nagyhatalomnak számító országok, mint például az Egyesült Államok, Kanada, Argentína, Namíbia vagy Dél-Afrika egyáltalán nem vesznek részt külön, saját standdal a kiállításon".

Ennek kapcsán Hardy megjegyezte, ahhoz, hogy valamely rendezvényt világkiálltásnak minősítsenek, a francia Kiállítások Nemzetközi Irodája (BIE) által meghatározott szigorú kritériumoknak kell megfelelnie. Az idei vadászati kiállítás pedig nincs rajta azon a listán, amely kiérdemelte, hogy világkiállításnak nevezzék.

Azt is megjegyezte, hogy ironikus módon az 1971-es Budapesten megrendezett kiállítás szerepel a BIE által elismert világkiállítások közt. Akkor 52 ország képviseltette magát a kiállításon. A mostaniról annyit mondhatunk el, hogy nemzetközi.

Nagyobb gondként emelte ki, hogy a hivatalosan 17 milliárd forintból (a Hungexpo felújításával együtt került 72 milliárd forintba) megrendezett kiállítás pavilonjait nem sikerült megtölteni, nemcsak a vendégek hiánya feltűnő, de kiállítókból sincs elég. Ha csak a 17 milliárdos költségeket nézzük, legalább 6,3 millió látogatónak kellene jegyet váltania csak ahhoz, hogy nullszaldós legyen a kiállítás.

A kiállítás több vitatható pontja közt kaput emelte ki, amelyet lidérces élménynek nevezett. Egy bőgő szarvasbikafejet formáztak meg 10 tonna hullott agancsból. Ennek száján keresztül lehetett a kiállítás területére belépni. Dalí művészi megoldása helyett Monty Python komikuma. A Csodaszarvas mondavilág helyett lehetett volna a természetvédelmet bemutatni, amelyben a vadászoknak is fontos szerepük van.

"Amit nem sikerült levadászni ezzel a kiállítással, az az önmérséklet és a jó ízlés" – foglalta össze kifogásait.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Hardy Mihállyal
2021.09.27., hétfő 16:45
Riporter: Bolgár György