„Klubrádió
Fülbevaló

Tánc, szorongás, kertészkedés

5/09/2020 15:44

| Szerző: Kovács M. Veronika/Klubrádió

Ősz van, meg iskolakezdés, de fokozódik a vírushelyzet, és senki sem tudja mi lesz egy hónap múlva. Ebben a szellemben szerkesztette Kovács M. Veronika a Fülbevaló aktuális adását: megszólal egy családterapeuta, aki arról beszél, normális, ha szorongunk, de nem szabad, hogy ez határozza meg a mindennapjainkat. Beszél egy táncterapeutával is, akit arról is megkérdezi, oldható-e a szorongás ezzel a módszerrel? Aztán megkérdez egy szemészt, mi az oka annak, hogy egyre több a rövidlátó gyerek és a végére, egy kis könnyedség: kertészeti kisokos – mi a teendő ilyenkor ősszel?

2020. szeptember 01. Fülbevaló (2020. szeptember 01., kedd 13:00)
43:59
00:00
Műsorvezetők: Kovács M. Veronika, Kovács M. Veronika Szerkesztők: Kovács M. Veronika, Kovács M. Veronika

A táncterápia vagy táncos mozgásterápia a mozgás és a tánc pszichoterápiás használata az érzelmek, észlelés, társas kapcsolatok, viselkedés és egyéb fizikai állapotok javítására. De vajon hogyan kell elképzelni? Hogyan képes egészséges egyensúlyt és teljességérzést nyújtani? Hogyan képes erősíteni az énünket, és feltárni a problémákat? Jarovinszkij Vera tanácsadó szakpszichológussal, integrált kifejezés- és táncterapeuta mesélt erről az adásban, aki bár jellemzően nőkkel foglalkozik, de nemcsak nekik segíthetnek a táncterápiás foglalkozások, melyek sokat tudnak segíteni azoknak, akik valamilyen elakadással küzdenek az életükben vagy például problémáik vannak a társas kapcsolatok kialakításában.

Jarovinszkij Vera táncterapeutával egyébként szeptember 9-én a Facebookon is találkozhatnak egy online beszélgetés keretében.

Börzsei Borka családterapeutával az iskolakezdésről és a szorongásokról társalogtunk. Szeptember elsején vegyes érzésekkel engedték a szülők iskolába a gyereküket: örültek, hogy nem kell otthon a digitális oktatással vesződni, zsonglőrködve a munkával és a háztartással, de egyben szorongnak, féltik a gyereket, tartanak attól, hogy a csemete esetleg hazaviszi a vírust. Ráadásul az iskolakezdés normál körülmények között is stresszes, szorongással teli időszak. Van olyan szülő, aki inkább kivitte Romániába, majd visszahozta a gyerekeit, mert így kötelező jelleggel 2 két karanténba kerültek, de olyan szülő is van, aki azt kérte az iskolától ne engedjék, hogy a fia a szünetben a többiekkel az udvaron játsszon. Bár tény, hogy az iskola nem lesz képes megvédeni minden egyes tanulóját a vírustól kicsit túlzónak tűnnek ezek a megoldások. Hogyan található meg az egyensúly? Börzsei Borka elmondta, hogyan lehet oldani ezt akár a gyerekben, akár a szülőben; jó megoldás-e, ha azzal nyugtatjuk magunkat és a gyereket is, hogy minden rendben lesz, nem kell aggódni.

Megyeri Szabolccsal a balkonkertészkedésről beszélgettünk. Tavasszal, amikor ezerrel tombolt a járvány és kijárási korlátozással igyekeztek elejét venni a terjedésnek, boldog boldogtalan ültetett, öntözött, kapált, akár az erkélyen is. Azóta sokan szüreteltek is, a boldog Facebook fotók tanúsága alapján, most viszont jön az ősz és a balkonparasztoknak fel kell számolni a kiskertjét. Milyen növényeket kell kidobni, illetve mi legyen a cserepekben a földdel, felhasználható-e ez még jövőre? – ilyen kérdésekre is választ adott Megyeri Szabolcs kertész.

paradicsom

Lay Viktória Nagy Zoltán Zsoltot, a Semmelweis Egyetem szemészét kérdezte arról, miért van annyi rövidlátó gyerek mostanában.

Hallgassa vissza az adást a fenti lejátszás gombra kattintva!

 

Fülbevaló
2020. szeptember 01. kedd 13:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kovács M. Veronika