„Klubrádió
Esti gyors

Távirati stílusban - Kárpáti János jegyzete

29/11/2019 18:01

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

AZ MTI immár sem cégjogi, sem újságírói szakmai értelemben nem létezik: évekkel ezelőtt bedarálták az úgynevezett közmédiába, amely, mint tudjuk, annyira közmédia, hogy onnan a parlamenti képviselőket is fogdmegekkel szokták kidobatni.

2019. november 29. Esti gyors-részlet (2019.11.29. Kárpáti János jegyzete)
02:19
00:00
December elsejével visszavonják a közmédia egyik brüsszeli tudósítójának a megbízatását. Korábban ezt úgy fogalmaztuk volna, hogy az MTI egyik brüsszeli tudósítójáról van szó, de ma ezt már nem mondhatjuk, mert MTI – Magyar Távirati Iroda – immár sem cégjogi, sem újságírói szakmai értelemben nem létezik: évekkel ezelőtt bedarálták az úgynevezett közmédiába, amely, mint tudjuk, annyira közmédia, hogy onnan a parlamenti képviselőket is fogdmegekkel szokták kidobatni.

A tudósítói megbízatásoknak az a természete, hogy azok egyszer véget érnek, és a megbízatás visszavonását meg sem kell indokolni – bár régebben az ilyen személycseréket általában előre megtervezték - jó, persze, kivételek időnként akadtak -, de azért többnyire a nyári uborkaszezonban bonyolították le a váltást. Ha pont ebben a felettébb szokatlan időpontban, az évzáró uniós csúcstalálkozóra való készülődés véghajrájában, az új összetételű Európai Bizottság hivatalba lépésének napjaiban, a középtávú uniós költségvetési viták sűrűjében, a lázas munka dandárja idején látja elérkezettnek az időt a magas döntéshozó arra, hogy elrendelje a rapid személycserét, az arra utal, hogy odafent magasan tesznek a szakmai szempontokra. Odafent vannak, így persze, hogy magasan tesznek.

Ezen túlmenően a kijelölt utód soha egyetlen percet sem dolgozott még újságíróként. Nem csupán MTI-s munkatapasztalata nincs, hanem egyáltalán semmilyen újságírói előéletet nem tud felmutatni. Az egyik fideszes európai parlamenti képviselő asszisztenseként voltak eddig brüsszeli munkaélményei. Néhány hete odaküldték a korábban MTI-nek nevezett szerkesztőségbe, hogy ott gyorsan faragjanak belőle tudósítót. Ilyet megint csak az tesz, aki odafent és magasan…

Akinek nem az a fontos, hogy minőségi legyen az a hírfolyam, hanem az, hogy ha valaminek a közlését ő megtiltja, akkor az a tilalom érvényesüljön. Ehhez pedig pártkatonák kellenek. A szakmaiság mellett elkötelezett magyar közmédia Csipkerózsika-álma egyelőre tehát zavartalanul folytatódik.

Kárpáti János jegyzete a 2019. november 29-i Esti gyorsban hangzott el.