„Klubrádió
Kovátsműhely

Teteje az égig érjen

8/08/2020 11:11

| Szerző: Barna Zsuzsa/Klubrádió

A Kovátsműhely vasárnapi daltörténetének témáját Bábel tornya, és annak legendája adta. A bibliai történet szerint az Isten azzal büntette az emberek nagyravágyását, hogy az égig érő tornyot építő emberek nyelvét összezavarta. De vajon létezett valójában egyetlen ősnyelv? Erről is beszélgettünk Cseresnyési László nyelvésszel. Adásunk második felében Demeter Nóra építész volt a vendégünk, aki többek közt a MüPa épületét is jegyzi. Vele a toronyépítészetről beszélgettünk.

2020. augusztus 09. Kovátsműhely (2020. augusztus 09., vasárnap 17:00)
54:22
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Barna Zsuzsanna, Barna Zsuzsanna

A világon hivatalosan is több mint 3000 nyelv létezik, nem hivatalosan pedig talán 4-5000, állítja Cseresnyési László nyelvész. És bár a nyelv kialakulása kultúránk fejlődésének elengedhetetlen feltétele és elkerülhetetlen eredménye is volt egyben, nem létezett egyetlen ősnyelv; Bábel tornyának története tehát csupán egy legenda. A nyelvésszel, aki több mint 30 évig élt Japánban, a különféle nyelvcsaládokról, és azok kialakulásáról is beszélgettünk. Szó lesz továbbá az úgynevezett közvetítőnyelvekről, ezen belül pedig vendégünk elmeséli, hogy hogyan és miért vált Sztálin az eszperantó nevű mesterséges nyelv egyik legnagyobb rajongójából ugyanennek az üldözőjévé. Ami a közvetítőnyelveket illeti, ma már az angol számít világnyelvnek, az ókorban azonban ugyanez a görög és a latin volt. Beszélgettünk arról is, hogy az évezredek során ki vagy mi számított barbárnak, de a különféle írásfajták is szóba kerültek, a képírástól a szótagírásig.

Demeter Nóra és Kováts Kriszta
 
Demeter Nóra és Kováts Kriszta
 

Adásunk második vendége Demeter Nóra építész volt, aki San Fransiscóban született és ott is nőtt fel. Bár az Egyesült Államokat tekintjük a felhőkarcolók hazájának, San Fransisco akkoriban még kilógott a felhőkarcolókkal teli amerikai városok sorából, hiszen az állandó földrengésveszély miatt nem épültek arrafelé ilyen magas épületek. Vendégünk éppen egy san franciscói építészeti stúdiónál gyakornokoskodott, amikor egy statikus végre rájött a megoldásra: ha az épületet görgőkre helyezik, akkor nem roppan össze egy földmozgástól.

Vendégünkkel a világban látható különféle tornyokról, azok szakralitásáról, funkcióiról is beszélgettünk. Vajon miért érez az ember szinte kényszert, hogy minél magasabb épületeket építsen? Miért akarunk ennyire közel lenni az éghez, és ilyen messzire látni? Erről is szó volt vasárnap délután 17:00-kor a Kovátsműhelyben.

Kovátsműhely
2020. augusztus 9. vasárnap 17:00
Műsorvezető: Kováts Kriszta
Szerkesztő: Barna Zsuzsa