„Klubrádió
Megbeszéljük...

TGM: Forradalom nyomán születhet igazi alkotmány

3/11/2020 18:50

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

Színtiszta tébolynak titulálta Tamás Gáspár Miklós filozófus Elek István írását, amelyben a közíró azt fejtegeti, hogy egyszerű többséggel is építhetne jogállamot az ellenzék.

2020. november 03. Megbeszéljük - részlet 20.11.03. Tamás Gáspár Miklós
00:00
00:00

Elek István közíró, volt MDF-es képviselő, Orbán Viktor egykori tanácsadója arra építette gondolatmenetét, hogy a Fidesz a kizárólagos hatalom megszerzésére törekedett, mi több el is érte, amivel Alkotmányt sértett. Mindezt 2013-ban, amikor az Alkotmánybíróságtól elvette azt a jogot, hogy az alkotmánymódosításokat felülbírálja. Ezért az Orbán-kormány illegitim, a kizárólagos hatalomhoz vezető és az azt fenntartó törvényeket egy döntéssel megsemmisítheti az új parlament, ha a mostani ellenzék nyer 2022-ben, akár egyszerű többséggel is.

Ezt az írást nevezte színtiszta tébolynak Tamás Gáspár Miklós a Megbeszéljük című műsorban, bár elismert, hogy alapos munka. És az is igaz, hogy a hatalom, szándéka szerint elsöpörte volna a jogállamot. Elek Istvánt sorozatbaleknek tartja, s kétségtelen, hogy elég változatos múltja van.

 

TGM azzal érvelt, hogy szerinte a világon sehol sincs joga az alkotmánybíróságnak felülbírálni az alkotmányt. Láthatjuk, hogy igazi alkotmányok forradalmak nyomán készültek, az amerikai is, a francia is, mint két alapmű, de például az osztrák is. Utóbbi a világháborúk után is változott és lett olyanná, amilyennek ismerjük. Egy alkotmányt legitim fikciókkal nem lehet módosítani. Van ma Magyarországon forradalmi hangulat? – tette fel a kérdést TGM. Van mindent elsöpörni képes tömegmozgalom, amely az emberi jogok visszaállítását követeli? Nem csak az utcán nincs, de még értelmiségi véleményekben sem fedezhető fel. A pártvezetők halvány nyilatkozataiból is csak a bosszúvágy hallható ki. A vágy arra, hogy elmozdítsák a kormányt, de arra már nem, hogy itt egy igazi szabadságrend legyen. Az ellenzéki közösség gyűlöli Orbán Viktort, a kormánypárti táborban kedvetlenség uralkodik, és ennyi.

Tamás Gáspár Miklós szerint egy megoldás van: az ellenzéknek kétharmaddal kell győznie. Egyébként legfeljebb valamiféle alkotmányos puccs történhet.

A beszélgetésben szó esett még a bécsi merényletről, ennek kapcsán az etnikumok, vallások, társadalmi csoportok közötti együttélésről. Ezt is meghallgathatja a fenti lejátszóra kattintva. Kiemelt kép: Klubrádió.

Megbeszéljük
2020.11.03. 16:00
műsorvezető: Bolgár György

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás