„Klubrádió
Reggeli gyors

Tokiónak megvan az esélye jó olimpiát rendezni

29/07/2021 08:12

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Szabados Gábor sportközgazdász szerint az olimpia rendezés alapvetően egy olyan gazdasági vállalkozás, amelyet nagyon könnyű elrontani. Tokió vállalkozását a járvány nehezíti.

2021. július 29. Reggeli gyors - részlet 21.07.29. Szabados Gábor
09:36
00:00

A tokiói Olimpia körüli vita a járványtól függetlenül felszínre hozta azt a kérdést, hogy mennyire szól még a sportról ez a verseny, mennyire üzletiesedett el? Míg a sportolóknak ez életük legnagyobb eseménye, a szervező városok rendre tönkremennek, az irracionális teljesítménykényszerre rámehetnek a sportolók is. Lehet-e, kell-e változtatni az olimpiai játékokon, vagy jó ez így?

Szabados Gábor sportközgazdász szerint az olimpia rendezés alapvetően egy olyan gazdasági vállalkozás, amelyet nagyon könnyű elrontani. Sydney és London jól csinálta, Athén és Rio nem. A szakember különös érdeklődéssel tekint a tokiói olimpiára, mert bár szerinte a japánoknak megvolt az esélyük megmutatni, hogy ők is tudnak jó olimpiát rendezni, de a koronavírusjárvány áthúzhatja ezt a számítást. A gazdasági haszon jelentős részét elvesztették a halasztás, valamint a nézők hiánya miatt.

A nézők fogyasztásából adódó bevétel azonban csak részét képezik az olimpiai bevételeknek. A nagyobb veszteséget az országimázs szenvedi, Szabados szerint nem érvényesül a minden ország sajátjának vallott vendégszeretet, "az hogy milyen jó Japánban, azon belül is Tokióban élni". Ehhez társul az is, hogy a lakosság többsége sem támogatta a játékok megrendezését az adott körülmények között.

Tokió 2020
 
Tokió Fotó:
MTI/EPA/Szato Ajano
 

Az olimpiára a járvány nagyon rosszul hatott Szabados szerint. Hozzátette, bizonyos sportágak kifejezetten az olimpiára időzít. Több magyar sportág is így működik. Szilágyi Áron, a jelenlegi helyzetben tudott sporttörténelmet írni, háromszoros olimpiai bajnok kardvívóként. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a többi helyezésre is érdemes figyelni, mert eddig úgy tűnik, Magyarország teljesítménye nem romlott.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Szabados Gábor
2021.07.29., csütörtök 7:35
Riporter: Mérő Vera