„Klubrádió
Reggeli gyors

Gyarmati: Az olimpia nem üzleti kérdés

26/07/2021 08:22

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Az olimpiai játékok a sport iránt nem elkötelezettek számára is fontos jelenség, Gyarmati Andrea szerint. Az olimpiai ezüstérmes úszó hozzátette, hogy a sportolók életében meghatározó mérföldkő, így nem lehet pusztán üzleti kérdésként tekinteni rá.

2021. július 26. Reggeli gyors - részlet 21.07.26. Gyarmati Andrea
07:52
00:00

A tokiói Olimpia körüli vita a járványtól függetlenül felszínre hozta azt a kérdést, hogy mennyire szól még a sportról ez a verseny, mennyire üzletiesedett el? Míg a sportolóknak ez életük legnagyobb eseménye, a szervező városok rendre tönkremennek, az irracionális teljesítménykényszerre rámehetnek a sportolók is. Lehet-e, kell-e változtatni az olimpiai játékokon, vagy jó ez így?

Gyarmati Andrea olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok magyar úszó, gyermekorvos érthető elfogultságának adott hangot az olimpiákkal kapcsolatban. Mint mondta, nem tud üzletként tekineni az olimpiai játékokra.

Más kérdés a pandémia kérdése, amely bár súlyos következményeket von maga után, nem kockáztathatják a sem a versenyzők, sem a nézők egészségét. Gyarmati szerint ettől eltekintve nagyon fontosnak tartja, hogy ha egy évvel később is, de megrendezik a játékokat.

Gyarmati az 1972. évi nyári olimpiai játékokon a 100 méteres pillangóúszás középfutamában világcsúccsal győzött, a döntőben azonban rosszul rajtolt, így a harmadik helyen végzett. Az aktív sportolástól 1975-ben vonult vissza.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Gyarmati Andreával
2021.07.26., hétfő 7:35
Riporter: Szénási Sándor