„Klubrádió
Megbeszéljük...

Történész: Az állam meggyalázza a zsidó áldozatok emlékét a Terror Házával és társaival

18/01/2020 20:18

| Szerző: Klubrádió

Karsai László szerint a ’90-es évek óta folyamatos a történelemhamisítás a II. világháborús emlékműveknél, mert rengeteg helyen egymás mellett szerepel zsidó áldozat, katona és nyilas neve. A történész úgy látja, egyes politikai vezetők, amikor azt mondják, „az állam megvédi még a zsidókat is”, nem tekintik őket magyarnak. Az emléküket pedig szerinte meggyalázza a Szabadság téri emlékmű, a Terror Háza és az említett szobrok.

2020. január 17. Megbeszéljük / részlet, Karsai László (20.01.17.)
14:04
00:00

Pokorni Zoltán XII. kerületi fideszes polgármester megrendült beszédéről kérdeztük elsőként Karsai László történészt, aki fontosnak nevezte, hogy a kerület vezetője nemcsak a saját, nyilas háborús bűnös nagyapjának a nevét veteti le a turulos emlékműről, hanem felkérte Ungváry Krisztiánt és két másik történészt, hogy tekintsék át a neveket. Megjegyezte: 1312 névről van szó, és nem lehet tudni, milyen okból kerültek fel oda. Mitnyan György, az előző fideszes polgármester, aki a szobrot is állíttatta, zároltatta a listát, miután egy helytörténész elvégzett valamilyen munkát, kérdés, milyen minőségben. Karsai László szerint azt, hogy Pokorni József, a politikus nagyapja tömeggyilkos volt, a történészszakma 1945 óta tudja, legutóbb Zoltán Gábor nagy hatású Orgia című könyvében is szerepelt.

 
Turul, emlékmű, XII. kerület
 


A történész arra hívta fel a figyelmet: halotti emlékműre militarista jelképet, a turult feltenni a halottak emlékét gyalázza meg, ők a háború miatt haltak meg, a turul pedig a háború melletti kiállást is jellemzi. De szerinte 1990 óta folyamatos a történelemhamisítás országszerte, hiszen rengeteg olyan emlékmű van, amelyen a deportált, meggyilkolt zsidók és az értelmetlen háborúba Horthy Miklós vezérletével elküldött katonák neve egymás mellett van.

Lassan húsz éve írt egy tanulmányt a váci rabtemető halottairól, ott 118 embert politikai áldozatként mutatnak be, ebből 13 háborús és népellenes bűnös. Mégis, a váci önkormányzat is arra az álláspontra jutott, mint a XII. kerületi korábban, hogy aki 1945 után börtönben meghalt, az a kommunista diktatúra áldozata. Sőt, a Terror Háza Múzeum hárommillió látogatóval is ezt mondja Karsai szerint. Az a narratíva, hogy a magyar nép ártatlan volt, „hófehér a lelke”, egyébként pedig a németek tehetnek mindenről, nézzük meg a Szabadság téri emlékművet.

Példaként említette Rátz Jenőt, aki Sztójay mögött volt miniszterelnök-helyettes volt a vidéki zsidókat deportáló kormányban, és csak azért nem miniszterelnök, mert Horthy Sztójayt választotta. És mivel ő is a váci fegyházban halt meg '45 után, a kommunisták áldozatának számítják, ami „senkit sem zavar”. Csak abban a temetőben van a nevek között zsidókat feljelentő viceházmester és munkaszolgálatos parancsnok is. Karsai szerint tehát a lakosság többsége nem is tudja, hogy rengeteg ilyen emlékművön egymás mellett szerepel katona, deportált zsidó és nyilas.

 
A német megszállás áldozatainak sok vitát kiváltó emlékműve a budapesti Szabadság téren
 


Hangsúlyozta: Pokorni Zoltán beszédének az az egyik nagyon fontos gondolata, hogy az áldozatok és a gyilkosok is magyarok voltak, a magyarságuk elvitatása is történelemhamisítás. Úgy fogalmazott: amikor arról beszélnek egyes politikai vezetők, hogy ma Magyarországon a zsidóknak milyen jó (ami szerinte nem igaz, de ezt nem akarta részletezni), azzal azt jelentik ki, hogy az itt élő zsidók nem magyarok; „az állam megvédi még a zsidókat is”. Az emléküket viszont „meggyalázza” a Szabadság téri emlékművel, a Terror Házával és az ilyen szobrokkal. „Amikor pártunk és kormányunk folyamatosan sorosozva zsidózik, akkor mit tehet egy történész? Ír két cikket és ad egy rádióinterjút, amelyben bírálja ezt, de sokkal hatalmasabb a politika” – tette hozzá Karsai László.

Ha Pokorni ezt továbbviszi, az példamutató a történész szerint, aki azt is javasolta: ne csak a törvénytelenül felállított turul-szobrot bontsák le, hanem az onnan nem messze található magyar igazak emlékművét is; utóbbin rengeteg olyan ember neve szerepel, akit a Jad Vasem nem ismert el embermentőként. Ez a történelemhamisítást is elítéli Karsai László, aki azt hangsúlyozta: minden egyes háborús bűnös, minden egyes nyilas nevét le kell venni az összes ilyen emlékműről.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Megbeszéljük...
2020. január 17., péntek 16:00
Műsorvezető: Bolgár György