„Támogassa
Reggeli gyors

Tovább sarcolja a kormány az önkormányzatokat

19/10/2020 17:54

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Elkészült az őszi adócsomag, de abban jószerivel semmi adókönnyítés nincs, azaz a kormány szerint nincs válság. A településeket tovább szorongatja.

2020. október 19. Reggeli gyors - részlet 20.10.19. Gémesi György
08:57
00:00

Kivérezteti az Orbán-kormány az önkormányzatokat. Az ellenzékieket mindenképp, a hűségesek valahonnan majd bizonyára kapnak pénzt. Ahol lehet –például Budapesten- még próbálnak adót emelni, amit a hatalom élesen bírál. Ahol nem lehet, ott ingatlanokat ad el az önkormányzat, fejlesztésekről szó sem eshet, nem pótolja az amortizációt, tovább folyik a pusztulás. Mintegy 1.000-1.500 település szorul kiegészítő állami forrásra, mert egyszerűen nem tud elegendő bevételhez jutni, hogy a feladatait ellássa. Na, most vagy kap, vagy nem.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke úgy írta le a folyamatot, hogy az önkormányzáshoz való jog megszüntetése 2012-ben kezdődött, az Alaptörvénnyel. Gyámság alá igyekeztek helyezni a településeket, hogy a helyi demokrácia, az önállóság jelentőségét csökkentsék. Pedig hatékonyan irányítani egy falut, egy várost csak helyben lehet, és nem valamiféle központból, persze megfelelő források birtokában. A Fidesz ezzel szemben államosít, mégpedig úgy, hogy csökkenti a támogatásokat, adókat vesz el, majd amikor a települések már valóban nem képesek ellátni a feladatokat, jön és jóságosan megmenti a bajba jutott intézményrendszert, de úgy, hogy közben elveszi. Hatalmi szóhasználattal: átrendezi a feladatokat.

Csak a közelmúlt néhány intézkedése. A járványveszélyre hivatkozva a kormány elvonta a gépjárműadót az idei és a következő évre. Nagy kegyesen a beszedés terhétől is megszabadítja az önkormányzatokat, a NAV szedi be a pénzt, ami Gémesi György szerint azt jelzi, hogy jó ideig nem akarják visszaadni ezt az adófajtát. Mások szerint pedig azt mutatja a „gesztus”, hogy soha többé nem lesz ilyen bevétele egy településnek. Az iparűzési adónál másképp járt el az Orbán-kormány. Annak 80 százalékát csak olyan feladatokra használhatta az önkormányzat, ami egyébként már az államnál volt, vagyis nem arra, amire akarta, amit fontosnak tartott. Ezt a bevételt is megsarcolta egy úgynevezett szolidaritási hozzájárulással, amit nemrég megnégyszerezett. S hogy mennyire nem ad a hatalom már a látszatra sem, azt a kiemelt beruházások adójának kezelése jelzi. A legnagyobb cégek nem annak a településnek fizetnek adót, amelyiknek a területén vannak. Ezek az adók a megyei önkormányzatokhoz kerülnek, azok osztják el az egyes települések között. Kivétel nélkül minden megyei önkormányzat fideszes.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Varga György.

Reggeli gyors 
2020.10.19. 06:00 
Műsorvezető: Szénási Sándor

 

 

 

Elindultunk Az Év Honlapja 2020 versenyen. Az alábbi képre kattintva szavazhat ránk, hogy miénk legyen a közönségdíj.

Az oldalra jutva jobbra fent lát egy kék gombot majd, arra kell kattintani, mellette pedig látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.
ÉvHonapja2020