„Klubrádió
Ezitta Fórum

Túlélési gyakorlat - Arató András válaszolt a hallgatók kérdéseire

23/09/2019 19:52

| Szerző: Klubrádió

Őszi túlélési gyakorlatunk része az is, hogy a rádió vezetőitől kérdezhetnek a hallgatók az Ezitta Fórum adásában. Arató András elnök válaszolt hétfőn.

2019. szeptember 23. Ezitta Fórum (2019. szeptember 23., hétfő 12:15)
33:06
00:00
Műsorvezetők: Lampé Ágnes, Neuman Gábor

Arató András azzal kezdte: reméli, hogy ki tudja vívni az együttérzését a hallgatóknak és mindenkinek, aki pozitívan viszonyul a rádióhoz, hiszen kilenc éve - a NER-rel egyidősen - nem normális körülmények között működünk és félévente túlélési gyakorlatot tartunk.

A feltételrendszer ugyanaz, a célunk ugyanaz, a körülmények egyre romlanak, de mégis ugyanazok, ugyanazt kérjük, mégse ugyanazt ismételjük. Azt kéri, értékeljék az erőfeszítést, hogy nem ugyanazt mondjuk. A NER-ben élünk, az állam kommunikációs költsége egy kézben van, már évek óta formálisan is, ugyanúgy ki vagyunk szorítva a reklámpiacról, de mégis, ugyanúgy támogatnak minket.

Az idei túlélési gyakorlat mottója: fake nélkül. Amikor Orbán Viktort próbálták ellenzéki újságírók kérdezni, akkor sokszor odakiabált, hogy „fake news”. Arató András szerint fék vagyunk a mindenkori hatalommal szemben, ha úgy tetszik, ellenőrzés, tükörkép, agora, fórum, és így tovább, emellett igyekszünk valódi történéseket, nem fake híreket megjeleníteni. A news részére kitérve: a nyúzást megéljük, mint áldozat, a newst pedig reméli, hogy nyújtjuk, mint szolgáltató.

Az első hallgatói kérdés arra vonatkozott, hogy áll a lassan öt éve tartó per a Médiahatóság ellen. Arató András szerint lassan, de szakszerűen halad a per. Eltelt csaknem három hónap az előző tárgyalás óta, az első kirendelt szakértőt közben felhívták, hogy egészítse ki, amit két és fél éve mondott - ő akkor tulajdonképpen azt mondta, hogy akár az összeg is helyes lehet, amit kérünk -, és kirendeltek egy másik, médiapiaci szakértőt, ő is megerősítette a rádió álláspontját.

Hallgatóink rákérdeztek arra is, hogy meddig van a Klubrádiónak frekvenciaengedélye és milyenek az esélyek a megújításra. Arató András elmondta: a rádió mostani frekvenciájára, a 92.9-re vonatkozóan 2014 februárjában hozta létre a bíróság a szerződést, és van jelentősége a szavaknak, mert nem volt önkéntes. Ez 2021 februárjában jár le először, aminek a mostani hosszabbítása „elvárható”, ez esetben 2026-ig lenne hosszabbítás. A szombati Szörp-Szóda fesztiválon legalább hatszázan voltak jelen (ez Arató András szerint a Rákay Philip-szorzóval legalább három és félmillió), tehát tömeges igény van, szerinte szükség lehet arra is, hogy a hallgatóság kifejezze ezt az igényét.

Jött kérdés Rózsa Péterről is: az ő három műsora, az Utcafront, a Filmklubrádió és a Csak semmi majré folytatódik, ezeket a feladatokat el tudja látni a 168 Óra főszerkesztői teendői mellett is.

A teljes beszélgetést meghallgathatják fent, a lejátszás ikonra kattintva! Kép: Klubrádió

Ezitta Fórum
2019. szeptember 23., hétfő 12:15
Műsorvezető: Lampé Ágnes