„Klubrádió
Esti gyors

(Z)űripar: kisvasút és stadion után magyar űrhajós is dukál – Gergely Zsófia jegyzete

28/11/2019 18:01

| Szerző: Gergely Zsófia/Klubrádió

Nemcsak a világ űrhajósai jönnek hozzánk, hanem hamarosan már mi megyünk: ugyancsak Szijjártó Péter tegnap egy űrkonferencián bejelentette, hogy 2024-ben újra, immár a második űrhajóst küldenénk az űrbe. Méghozzá az oroszokkal együttműködésben.

2019. november 28. Esti gyors-részlet (2019.11.28. Gergely Zsófia jegyzete)
01:37
00:00
Azzal indult az idei év, hogy sikerült megszereznem Szijjártó Péter egy még titkos javaslatát arról, hogy rendezze meg Magyarország jövőre a nemzetközi űrkongresszust. Persze rögtön cikket írtam belőle, helyenként még jól is szórakoztam közben, ahogy a kormánytervezetben hót’ komolyan bizonygatták, hogy – potom 1 millió euróért – kell ez az esemény nekünk, mint egy falat kenyér. Mert ha nálunk dzsesszelnek körbe a világ űrhajósai, az majd növeli az országimázst, ráadásul a magyarok is zabálják majd, hiszen a mi Farkas Bercink pont 40 éve tette be a szkafanderes lábát a világűrbe. Ráadásul egy magyar űrkongresszus végre ráirányítaná a nemzetközi figyelmet az innovatív magyar űrszektorra – ja, mert olyanunk is van?

Erre most robban a hír, hogy nemcsak a világ űrhajósai jönnek hozzánk, hanem hamarosan már mi megyünk: ugyancsak Szijjártó Péter tegnap egy űrkonferencián bejelentette, hogy 2024-ben újra, immár a második űrhajóst küldenénk az űrbe. Méghozzá az oroszokkal együttműködésben – és ez az a pont, ahol az űrutazástól már erősen időutazás fílingem is lett.

És tudják, mi a legelkeserítőbb? Itt senki nem lesz, hogy mint az atlétikai vébénél a vadiúj főpolgármester Karácsony Gergely, berántsa a féket. Azzal, hogy addig a francokat lesz stadion, amíg nincsenek kipipálva ezerszer fontosabb dolgok. Pedig ugyanígy kellene: addig ne akarjunk – ráadásul Putyin csicskájaként – a kozmoszban villogni, amíg minden erre szánt forintnak többszörösen helye lenne, itt a földön.

Gergely Zsófia jegyzete a 2019. november 28-i Esti gyorsban hangzott el.