„Vásároljon

Archívum

Keresés az archívumban

Tűréshatár (2021. december 20., hétfő 19:00)

Műsorvezető:
Szunyogh Szabolcs

2021. december 20., Hétfő 19:00

Akinek fáj a feje, nagy valószínűséggel Kalmopyrint vesz be. Akinek fáj a torka, az is Kalmopyrint vesz. Akinek hőemelkedése van, az is. Erre a műsorra 20-án került sor, nem teljesen pontos az időzítés, mert december 30-án lőtték a Dunába a Kalmopyrin feltalálóját, minden idők legjelentősebb magyar gyógyszerészét, Richter Gedeont. Az adás vendége Berényi Anna volt, Richter Gedeon regényes életrajzának szerzője.

Tűréshatár (2021. december 13., hétfő 19:00)

Műsorvezető:
Szunyogh Szabolcs

2021. december 13., Hétfő 19:00

Az adás vendége Oberlander Baruch rabbi volt.

Megy két ember a sivatagban, de csak egy kulacs vizük van. A keresztény gondolkodás szerint testvériesen meg kell felezniük, aztán a többit Istenre bízni. A Talmud szerint viszont az innivaló csak egyiküket illeti meg, mert így egy embernek mégis lesz esélye a megmenekülésre, különben mindketten elpusztulnak.

A Talmud nem hozzáférhető magyarul, csak kétes színvonalú válogatások vannak. Oberlander Baruch rabbi óriási munkával két kötetet már lefordított. Mit tanulhatunk ma egy későókori jogi és etikai gyűjteményből?

Tűréshatár (2021. december 06., hétfő 19:00)

Műsorvezető:
Szunyogh Szabolcs

2021. december 06., Hétfő 19:00

Charles De Gaulle néhai francia elnök szerint azért kell egy erős, a nép által választott köztársasági elnök, mert a parlamentben „a pártok marakodásának áldozatául esik a közjó”. Pillanatnyilag örömmel láthatjuk, hogy a közjó teljesen önjáróan áldozatul esett, pedig nincs is elnökünk, nekünk csak egy tudományos tekintetű horgászra futotta. Vendég: Tóth Zoltán választási szakértő.

Tűréshatár (2021. november 29., hétfő 19:00)

Műsorvezető:
Szunyogh Szabolcs

2021. november 29., Hétfő 19:00

Az adás vendége Komáromi Zoltán háziorvos, a Demokratikus Koalíció ( DK ) egészségpolitikusa volt, akivel az alábbi téműkról beszélgettünk:

Miközben tombol körülöttünk a Covid-járvány, szinte észre sem vesszük, hogy szenzációs felfedezések sora születik az orvostudományban.

Az egyetlen, ami talán elérte a közönség ingerküszöbét az az, hogy úgy néz ki Karikó Katalin egy lépésnyire van (vagy már annyira sincs) a rák gyógyszerének feltalálásától. Talán kevésbé fontos, de az Alzheimer-kór kezelésében is megtörtént áttörés (ha igaz), megvan az a szer, ami lebontja azokat a plakkokat, amelyek a memóriazavart okozzák.

Végül: világszerte számos helyen kísérleteznek egy olyan egészségügyi rendszer kifejlesztésével, ami önmagában gyógyít, pusztán azzal, hogy kedvesen, udvariasan, megnyugtatóan működik. Ki lehetne alakítani olyan szisztémát, amelyben beteg és orvos jól érzi magát? Mi igaz mindebből? És melyek a magyarországi konkrét lehetőségek? Mit kellene tenni azért, hogy a külföldi kutatási eredmények gyorsan megjelenjenek nálunk is? Milyen mértékben lehet beépíteni a verseny-komponenst az egészségügybe? A COVID-ot egyszer csak legyőzzük: milyen gyógyászati modernizáció lehetne nálunk a reális cél?

 

Tűréshatár (2021. november 22., hétfő 19:00)

Műsorvezető:
Szunyogh Szabolcs

2021. november 22., Hétfő 19:00

Egyszer volt, hol nem volt egy bajor leányka, aki jól lecsapta nővére kezéről annak vőlegényét és ílymódon osztrák császárné lett, aztán ripsz-ropsz szült három gyereket, miközben még maga is növésben volt. Talán belőle lett az első celeb a világon. Mit tudott Sissy, ami miatt még ma is filmeket, színdarabokat regényeket írnak róla és el is adják borzasztó nagy példányszámban? Rémes nő volt, hiú, önző, aki a gyerekeivel nem törődött vagy ártatlan virágszál, a magyarok szent nemtője? Verseket is írt. Rosszakat? Jókat? Vendég Gerő András történész, a Habsburg Történeti Intézet iogazgatója.

Tűréshatár (2021. november 15., hétfő 19:00)

Műsorvezető:
Szunyogh Szabolcs

2021. november 15., Hétfő 19:00

Nem tartoztak a Függetlenségi Háború titkosított aktái közé, mégis csak nemrégen váltak kutathatóvá Izraelben az ún. kápóperek dokumentumai. A gettórendőrség és a Zsidó Tanácsok tagjaira, valamint a kápókra vonakozó megítélés a táborok felszabadulásától az ötvenes évek közepéig alapvetően megváltozott, 180 fokot fordult. A kezdeti lincselésektől a "mindenki áldozat volt" álláspontjáig hosszú utat járt be a közvélemény. Miért és hogyan? Vendég Jakab Attila, a Holokauszt Múzeum munkatársa.

Tűréshatár (2021. november 08., hétfő 19:00)

Műsorvezető:
Szunyogh Szabolcs

2021. november 08., Hétfő 19:00

Az antiszemiták egyik legismertebb sztereotípiája, hogy a zsidók kommunisták, a kommunisták zsidók és egyik minőségükben sem tartoznak a magyar nemzethez, sőt kifejezetten a haza ellenségeinek tekinthetők. Kovács András szociológus professzor több tanulmányában foglalkozott a magyarországi zsidóság háború utáni sorsával, ideértve a pogromokat, a hitközségek függetlensége elleni támadásokat, a cionista mozgalmak fölszámolását, illetve az ÁVÓ szerepét. Előfordult, hogy az ÁVÓ-n találkozott két volt cionista embermentő, az egyik kihallgatóként, a másik fogolyként. Szántó T. Gábor író úgy gondolja, ezt a problémakört csak regényben lehet feldolgozni, tőle azt kérdezném meg, miért csak fikciós irodalomban? Kovács professzortól pedig arra szeretnék választ kapni, a „magyarzsidó-identitásra” a végső csapást mérte-e az ötvenes évek politikája, vagy érvényes ez a fogalom még?

Tűréshatár (2021. november 01., hétfő 19:00)

Műsorvezető:
Szunyogh Szabolcs

2021. november 01., Hétfő 19:00

Tudjuk-e, melyik Magyarország egyetlen zsidó alapítású városa? Hogy a szalámikat, a Herz- és a Pick-félét is ortodox zsidók találták fel, akik sosem kóstolták meg a találmányukat? Hogy a cionizmus két alapító atyja, Max Nordau (Süfdeld Miksa) és Herzl Tivadar egymástól 50 méterre születtek, a pesti zsidónegyedben? Hogy a debreceni Biogal előtt álló, „Kígyóölő” című szobor eredetileg Wallenberg-mlékműnek készült a Szent István parkba? Hogy melyik pesti iskolába jártak a Mars-lakók?

Rózsa Péter újságíró, a Klubrádió munbkatársa és Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke  Budapest zsidó arcáról mesélt nekünk.

Tűréshatár (2021. október 25., hétfő 19:00)

Műsorvezető:
Szunyogh Szabolcs

2021. október 25., Hétfő 19:00

Pap Ágnes újságíró, szociológus, dokumentumfilmes, a Szembenézés Alapítvány munkatársa szervezetük programjairól: Krókusz Projekt, Budapest, a szakrális város című képzés + Gyermekjogi tiltakozás a gyilkos robotok ellen

Krókusz Projekt: "A kezdeményezéshez csatlakozó oktatási intézmények és ifjúsági szervezetek fiataljai virágültetéssel emlékeznek a holokausztban meggyilkolt 1,5 millió társukra és az előítélet sok millió más gyermekáldozatára, és ehhez kapcsolódó – saját helyi előítélet problémáikra is reflektáló – önálló projekttel készülnek a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjára, a megszerzett tapasztalatokat és eredményeiket pedig megosztják közösségükben és a világhálón"

Budapest, a szakrális város: "A „város vallása” koronként más volt, de abban állandó, hogy mindig hatott a városra. Alapítványunk programjában ezeket a hatásokat vizsgáljuk vallásonként és korszakonként, követve 1000 év történetét – több ponton visszanyúlva az ókorba – egészen napjainkig. És a kontextus kedvéért vizsgáljuk magukat a vallásokat is: tanaikat, szent könyveiket, ismerkedünk szakrális tereikkel és történetükkel."

Tűréshatár (2021. augusztus 16., hétfő 19:00)

Műsorvezető:
Szunyogh Szabolcs

2021. augusztus 16., Hétfő 19:00

Vendég: Trencsényi László egyetemi tanár, oktatáskutató.

A kormány a tanárképzés átalakítására készül, mégpedig azért, hogy az új nemzeti alaptantervhez igazítsa azt. Ez első körben a képzés idejének csökkentését és a tanítandó műveltséganyag megkurtítását jelenti. A törvény szerint azonban 5 évenként felül kell vizsgálni a NAT-ot. Eszerint ötévente új tanárképzést kell bevezetni? A Magyartanárok Egyesülete szerint „az alaptanterv újra az ideológia, a politika szolgálólányává teszi az irodalmi nevelést, s ezzel legalább negyven évvel veti vissza a magyartanítást. Az irodalomtörténet vezérgondolatává az üldözött magyarság koncepciója, a Trianon fölötti gyász hangsúlyozása és a határon túli magyarsággal való egység deklarálását teszi, ami mélyen irodalomellenes gesztus.” A változtatás egyik okát sokan abban látják, hogy a NAT szellemiségét az a Takaró Mihály határozza meg, aki a Nyírő József melletti propagandájával tette magát ismertté. Most a tanárképzés átalakításának kulcsfigurájává is őt nevezték ki.

Tűréshatár (2021. augusztus 02., hétfő 19:00)

Műsorvezető:
Szunyogh Szabolcs

2021. augusztus 02., Hétfő 19:00

Vendég: Polyák Gábor

Mint köztudott, miniszterelnök úr talált 6 nem kormánypárti újságot, és ebből a sajtószabadság létére következtetett. Ezen eltöprenghetünk, de mi is az igazi sajtószabadság? Utópiában ideális állapotokat készülnek csinálni, válaszokat keresnek néhány kérdésre. Mennyire szólhat bele a tulajdonos a szerkesztőség munkájába? Mennyire szólhat bele a főszerkesztő a riporter vagy a publicista munkájába? Ki nevezze ki a főszerkesztőt: a szerkesztőség vagy a tulajdonos? Milyen jogon rendelkezik az állam a frekvenciákkal? Be kelljen-e mutatni az interjút az interjúalanynak publikálás előtt? Ki bírálja el, hogy egy szöveg uszító-e? Finanszírozhat-e kormány célzott hirdetésekkel egyes orgánumokat?Milyen módon lehet garantálni az etikai minimumokat?

Tűréshatár (2021. július 19., hétfő 19:00)

Műsorvezető:
Szunyogh Szabolcs

2021. július 19., Hétfő 19:00

Vendégeink, témáink:

- Szabó György MAZSÖK elnök - Általános kép a Szenes Hanna-emlékévről 

- Petrasvits Anna, Keren Hayesod - Miért fontos Izraelnek és a világnak Szenes Hanna?

- Kirschner Péter MAZSIKE-elnök - Miért fontos Magyarországnak Szenes Hanna?

- Péterfy Gergely - Személyes emlékek