„Ki

Mit köszönhetünk a filmtörténet első Vicuskájának? Kiderült a Klasszikusok újratöltve rovatunkból, ugyanis nemrég jött a hír, hogy gyönyörű filmkockák és jelmeztervek kerültek elő az Egri csillagok első, 1923-as filmváltozatából. Kurucz Mártont, a Filmarchívum Gyűjteményi és Kutatási menedzserét kérdeztük erről a felbecsülhetetlen értékű leletről.  

Ezt követően Tóth-Vásárhelyi Réka iparművészt, művésznevén Renkát vártuk a stúdióba, aki szenvedélyesen vonzódik Japán kulturális hagyományaihoz, olyannyira, hogy a kokesi-babák nemzetközi hírű készítője lett. Megkérdeztük tőle, hogy hogyan találkozott ezzel a tradícióval, és miért kezdett babákat készíteni?

A folytatásban visszatértünk a filmhez, de már a jelenben, méghozzá egyenesen Los Angelesben, ahol Csepeli Eszter, operatőr egyre több időt tölt, egyre több filmet forgat. Vajon miért döntött úgy, hogy Hollywood közelében akarja kipróbálni magát, hogyan lehet női operatőrként megbízásokat kapni, és mit lehet tanulni a film fővárosában?

Ma délutántól két napon át élőzene tölti meg a Rákóczi teret. Vendégünk Bujdosó János, az ország egyik legjobb gitárosa, a Józsefvárosi Újság munkatársa, aki a ma kezdődő RákócziSOKK nevű ingyenes szabadtéri koncertsorozat kitalálója és főszervezője.

2024. június 14. Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral (2024. június 14., péntek 10:05)
96:15
00:00
Műsorvezetők: Murányi Tünde, Kálid Artúr Szerkesztők: Gyürke Kata