„Klubrádió

Mennyibe kerül online hallgatni a Klubrádiót? – Klubrádió online - 6. rész

20/11/2020 20:08

| Szerző: Klubrádió

FM-en rádiót hallgatni ingyen van, mindössze egy rádiókészülékbe kell befektetni, és annak energiaszükségletét kell fedezni. De vajon aki interneten keresztül érkező jelet vesz, azaz online hallgat minket, annak mennyibe fáj ez az egész? Ezt igyekeztünk összeszedni ebben a cikkben.

Ahhoz, hogy online rádiót hallgasson, egy alkalmas eszközre és internetkapcsolatra van szüksége - értelemszerűen ennek az árait kell önnek kifizetnie. Igyekeztünk összeszedni a lehetséges költségeket.

Telefon/számítógép: Ahhoz, hogy Klubrádiót tudjon hallgatni, szinte bármilyen kütyü megteszi, akár használt eszközöket is lehet venni olcsón. Ha másra is szeretné használni az eszközt, akkor azért érdemes érdeklődni előtte – kérjen meg valakit, akiben megbízik, hogy adjon tanácsot.

Ha otthon, wifin keresztül hallgatna Klubrádiót, akkor elég egy egyszerűbb okostelefon, amibe még SIM-kártyát sem kell tenni, és akár egy másik (nem okos) telefont is használhat beszélgetni.

Nagyjából 20.000 Ft-ért már lehet venni olyan internetrádió készüléket, amivel a Klubrádió is fogható. ha ilyenben gondolkodik, figyeljen arra, hogy ne csak FM vagy DAB vételére alkalmas készülékeket vásároljon, mert az nem alkalmas arra, hogy online streamünket hallgassa. A közeljövőben mutatunk majd be ilyen készülékeket mi is, amiket személyesen teszteltünk. Az internetrádióhoz otthoni wifi kapcsolatra van szükség.

Amire mindenképpen szüksége lesz, az egy internetelőfizetés: vezetékes vagy/és mobilnet előfizetése kell legyen. A vezetékes internet előfizetések pár ezres tételt jelentenek, ma már mindegyik esetben korlátlan adatkeretűek, az árukat a sávszélesség határozza meg többnyire.

Mobilinternet esetén sajnos kicsit más a helyzet. Még mindig nem általános idehaza, hogy az emberek korlátlan adatcsomagú mobilinternetet vegyenek – bár évről évre olcsóbban lehet ezekhez is hozzájutni, illetve a szolgáltatók egyre inkább nagyobb adatkeretet tartalmazó csomagokat kínálnak ugyanazért az árért. Sokféle akció és hűségprogram létezik a szolgáltatóknál, érdemes figyelni, ezeket és utánaszámolni a költségeknek. Az idősebbek közül sokan gondolják, hogy nekik nincs szükségük mobilinternetre, de a tapasztalat az, hogy aki mégis belevág, rájön, hogy mennyivel kényelmesebbé tudja tenni az életét – például azzal, hogy akárhol hallgathatja a Klubrádiót.

Ha a 96 kbps-es streamünket hallgatja (ez az alapbeállíátsunk– de létezik gyengébb minőségű 32 kbps-es is, ami harmadát "fogyasztja"), akkor
- 1 perc online Klubrádió-hallgatás = 60 X 96 kilobit, azaz 720 kilobyte (ez mondjuk megfelel egy kisebb méretű digitális fotónak)
- 1 óra Klubrádió-élvezet az 60 X 60 X 96 kilobit = 42,1875 megabyte (Mb). Ez megfelel kb. egy óra Facebook használatnak (videó nélkül), vagy másfél óra Skype beszélgetésnek (videó nélkül), vagy kb. három óra Viber-használatnak, vagy kb. 7 percnyi YouTube videónézésnek.
- Egy komplett délutáni Megbeszéljük végighallgatása (hírekkel együtt) ennek a duplája.

Ebből kiszámolható az is, hogy havonta 99 óra Klubrádió hallgatás kb. 4 gigabájt forgalmat jelent; ha pedig valaki éjjel-nappal hallgatja a Klubrádiót szünet nélkül, az egy hónapban 30375 megabyte, azaz majdnem 30 gigabyte forgalmat generál. (Értelemszerűen 32 kbps-es streamen ez a harmada.)

Wifi: Ha otthonra megrendelünk valamilyen szolgáltatótól internetet, többnyire már biztosítanak hozzá routert is, ami szükséges ahhoz, hogy wifin keresztül tudjunk kapcsolódni. Ha nagy a lakás, vagy egyes pontjaiba nem ér el a jel, akkor „erősebb” vagy második routerre is szükségünk lehet, ezek ára igen változó, párezre tételtől már kaphatók eszközök. Léteznek úgynevezett wifi erősítők, amik is a lakáson belül a wifi jelet segítenek eljuttatni olyan pontokra, ahol nincs vagy gyenge a jel.

Ahogy azt korábban is említettük, a wifin keresztüli internetezés önmagában nem kerül semmibe, ha megvannak az eszközeink hozzá, így akár telefonon keresztül kapcsolódva más wifijét is használhatjuk, hogy elérjük az internetet. Léteznek úgynevezett publikus hotspotok közterületen vagy egyes intézményekbe, amire kapcsolódva máris online lehetünk.

Amennyiben mondjuk a szomszédunk wifi jele elér hozzánk is, és nincs internetünk, akkor ha olyan a nexus, meg lehet beszélni vele, hogy hadd használjuk azt. Ehhez mindig szükség van az engedélyére, ráadásul a legtöbb wifi hálózat jelszóval védett.

Ha pedig szeretnénk kihangosítani a készüléket, szükség van hangszóróra, pár ezer forintból erre is van már megoldás, de természetesen itt is el lehet költeni egy vagyont csúcsminőségű eszközökre. (Csak minek?)

Ha már van hangszórója valamilyen készülékbe építve (pl. otthoni hifi), amin van jackdugós kimenet, akkor érdemes elgondolkodni a Bluetoothos transzmitter beszerzésén, amit csak bedug a hangszórós készülékbe és a transzmittert párosítja a telefonnal / számítógéppel.

Folytatjuk.