„Támogassa
A lényeg

200 millió forint közpénzből építettek 11 kilátót Tyukodon, némelyiket a varjak használják, némelyik elrohadt

11/04/2023 16:17

| Szerző: Klubrádió

A román határhoz közeli Tyukod valóságos kilátónagyhatalom lett hét éve: csaknem 200 millió forint EU-s pénzből 11 kilátót építettek. A Válasz Online utánajárt, ezekből biztosan csak öt áll (de azok se mind látogathatók), négyet lebontottak, kettő sorsa ismeretlen. Van, amit a varjak vettek birtokukba és olyan is, ahol a faanyag szemétként hever szétszórva a földön.

Tyukodra látogatott a Válasz Online, mégpedig azért, mert már lejárt az uniós projektek esetében kötelező 3-5 éves fenntartási kötelezettség. Azt írták: ami a román határhoz közeli, szabolcsi községben történt, előrevetíti, hogy mi lesz más hasonló megalapozottságú projektek, például a puszta közepén felhúzott lombkorona-tanösvények sorsa.

Ugyanis hét évvel ezelőtt Tyukodon tizenegy kilátó épült a nyírmártonfalvi lombkorona-sétányhoz hasonló módon, az elhibázott pályázati kiírásnak megfelelően, összesen majdnem 200 millió forintot elégetve. Országos szinten akkor csaknem 7 milliárd forint ment el kilátóépítésre – írják a cikkben.

A lap a következőket tapasztalta:

Szabó-kilátó: A Válasz szerint ennek az egy kilátónak lett volna értelme turisztikai szempontból a jó elhelyezkedése miatt. Azonban a tulajdonosa a kötelező fenntartási idő végén lebontotta a kilátót.

Szabó 2 kilátó: Ugyanaz a tulaj szintén elbontotta.

Kecskés-kilátó: Ide ösvény sem vezet, de a kilátó még áll. Azonban varjúpár neveli benne a fiókáit. „Ebből következtetni lehet a torony látogatottságára is.”

Rádika Gyöngye-kilátó: Ez az egyetlen kilátó, ahol „valamilyen karbantartás nyomai látszottak”, és még az erdélyi hegyekre is rálátni innen.

Erdei kilátó: A kilátót és a hozzá tartozó tanösvényt lebontották, de a faanyag szemétként ott hever a földön szétszórva.

Balogh-kilátó: A lépcső alján leláncolt fakapu zárja el az utat tiltó táblával.

Három névtelen kilátó: Két kilátóról már semmilyen információt nem találni, egy harmadik még áll, de lehetetlen megközelíteni.

Diana-kilátó: Már csak a betonalapozása áll, ezzel „talán évszázadok múlva is őrizni fogja az emlékét annak, hogy valaha 5-10 millió forintot lehetett keresni azzal, hogy az unió pénzén az ember kilátót épített a semmi közepére” – írja a lap.

„Az összesítésünk szerint Tyukod egykori tizenegy kilátójából ma már biztosan csak öt áll, négyet lebontottak, kettő sorsa ismeretlen” – írták a cikkben, amelyben részletesen, képekkel dokumentálták a kilátók sorsát.

Kitértek arra is, hogy a Hatvanból 1,1 milliárdos kerékpáros támogatás egyik részeként megépült, életveszélyes kerékpáros kalandparkot is bontják éppen; egyébként itt is évek óta áll egy „lombkoronasétány”, amely körül semmiféle erdő nincsen. Sárazsadányban szintén kalandpark épült EU-s támogatásból, ezt is lezárták azóta kerítéssel és lánccal.

(Kiemelt képünk illusztráció, panorámafotó Tyukodról, forrás: Wikimedia Commons)