„Zajlik
A lényeg

A kormány a jelek szerint lemondott a Sorsok Házáról

20/09/2024 13:41

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Visszavonták a határozatot, amellyel az EMIH-re bízták az intézményt.

A kormány egy csütörtök esti döntésével visszavonta azt a 2018-as határozatát, amely szerint a Sorsok Házát az Egységes Izraelita Hitközségnak (EMIH) adták. Az EMIH-nek a korábbi forgatókönyv szerint  2019-ben át kellet volna adnia a vészterhes éveket a holokauszt gyermekáldozatainak és túlélőinek szemszögéből bemutató emlékhelyet. A Köves Slomó által vezetett szervezetnek  2018-ra és 2019-re 2 milliárd forintot utaltak ki.

Jövőre megnyílik a Sorsok Háza
 
Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija, Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum és a XX. Század Intézet főigazgatója, Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (b-j) a Sorsok Házáról tartott sajtótájékoztatón 2018. szeptember 7-én. A józsefvárosi pályaudvaron kialakított holokauszt emlékközpont jövőre megnyílik, tulajdonosa a zsidó közösség lesz - jelentették be a sajtótájékoztatón. MTI Fotó: Mohai Balázs
Fotó: Mohai Balázs
 

A Sorsok Háza létrehozására 2018-ig cca 7,5 milliárd forintot fordított a kormány, a megnyitó időpontját eredetileg 2014-re tervezték. Hogy mi lesz a félkész épülettel, a már elköltött pénzzel, és lesz-e az ügynek bármilyen folytatása, arról egyelőre nem mondott semmit a kormány. (A hvg-hu nyomán)