„Zajlik
A lényeg

A mentőautó balesete két család tragédiájához vezethetett

10/05/2022 08:44

Szirénázó mentőautóval ütközött egy gépkocsi Csepelen, szombaton éjjel. Az autó férfi vezetője a helyszínen meghalt, az autóban utazó feleség és két tinédzser gyerek súlyos és életveszélyes sérüléseket szenvedett. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő, orvos, a Facebookján megosztotta a hír mögötti események láncolatát.

A mentőt eredetileg egy öt hónapos életveszélyben levő csecsemőhöz riasztották, írja. A babához összesen három mentőegységet küldtek párhuzamosan:

  • a legközelebbi mentőtiszttel rendelkező csepeli esetkocsit
  • a távolabbról induló Koraszülött mentőt
  • a távolabbról induló Gyermekmentőt

Mint kiderült, a baba már nem lélegzett, ezért "a mentőtiszttel rendelkező mentőegység (...) azonnal megkezdte a csecsemő kiterjesztett újraélesztését".

Mentőautó és személyautó ütközött Újbudán
 
Illusztráció
 
Budapest, 2022. február 3. Összetört mentőautó a főváros XI. kerületében, a Dombóvári út és a Fehérvári út kereszteződésében. MTI/Mihádák Zoltán
Fotó: Mihádák Zoltán
 

 

Eközben a Koraszülöttmentő balesetezett a családot szállító autóval, ahol szintén súlyos sérülések miatt "az eredetileg szintén a csecsemőhöz riasztott és odatartó Gyermekmentő (...) ebbe a balesetbe futott bele, és kezdte meg az azonnali ellátást a szakma szabályainak megfelelően".

Tehát "a Gyerekmentők és a felborult mentőautóból kiszabadult Koraszülöttmentők dolgozói a balesetben az életveszélyesen megsérültek ellátását végezték, addig a csepeli esetkocsi a csecsemő életét próbálta megmenteni".

A Gyermekmentők a baleset helyszínét tehát nem tudták elhagyni, amíg a balesethez riasztott további mentők meg nem érkeztek, így "egy olyan döntés született, amely értelmében a csepeli esetkocsi az újraélesztést nem megszakítva, a baleset helyszínére szállította a csecsemőt. Hiszen a csecsemő-, gyermekellátásban az elérhető legmagasabb szakmai kompetencia éppen ott tartózkodott és látta el a baleset sérültjeit" - írja a szakember, aki szerint miután megérkeztek a mentők, a Gyermekmentő személyzete a feladatokat átadta, és a gyerekkel kezdtek foglalkozni. A csecsemőt azonban nem lehetett megmenteni.

Kunetz szerint a tragédia ellenére minden precízen, összehangoltan működött, "mentéstechnikai szemszögből kifejezetten okos és logikus döntés volt az estkocsit a folyamatos újraélesztés fenntartása mellett a baleseti kárhelyre irányítani, hogy a csecsemő ellátása ott folytatódhasson".