„Ki
A lényeg

"A pallóút balesetveszélyes" – szétrohadt a Daru-lápon néhány éve uniós forrásból átadott tanösvény

19/06/2023 09:38

| Szerző: Klubrádió

Szétrohadt a néhány éve átadott, uniós pénzből kialakított tanösvény a Hajdúságban – számolt be riportjában a 444.hu.

A környékre az Ér völgye és környezete természeti értékeinek bemutatását és megőrzését támogatandó érkezett 997 911 euró, még a 2007-13-as Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködés keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból.

„A pályázatból a Daru-lápon fa szerkezetű magaslest alakítunk ki, a hozzá vezető 864 m hosszú tanösvénnyel együtt. A látogatók kényelmének érdekében fedett esőbeállót és ahhoz tartozó padokat helyezünk el. A célunk, hogy egy olyan környezetbe illő oktatási-szemléletformálási bemutató területet hozzunk létre, amely információs és bemutató táblák segítségével segít felfedezni a természeti értékeket a Daru-lápon” – idézett a 444.hu szerzője az anyagból.

Eleve megtalálni sem könnyű a tanösvényt. Mára a természet teljesen visszavette a környéket, útjelző táblák is alig vannak. Mikor az ember mégis eljut a kevesebb mint 10 éve átadott ösvényhez, egy keresztbetett gerendán szembesül a felirattal: "A pallóút balesetveszélyes! Belépni TILOS! Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság." A kiltó sincs meg már, annak helyére egy gazkupac emlékeztet, ami a faszerkezetű építmény alapja lehetett.

A kivitelező a Hortobágyi Nemzeti Park, így fenntartani is nekik kellene, a 444.hu kérdéseire egyelőre azonban nem válaszoltak.

A 444.hu megkereste a Hortobágyi Nemzeti Parkot kérdéseivel a tanösvény ügyében, de nem válaszoltak.