„Támogassa
A lényeg

A Wagner a továbbiakban nem vesz részt az ukrajnai háborúban

29/06/2023 14:41

| Szerző: Klubrádió

Nem írt alá a szerződést a Kremllel, ezért a Wagner-csoport a jövőben nem vesz részt az ukrajnai hadműveletben – jelentette be az orosz duma védelmi bizottságának vezetője.

Andrej Kartapolov csütörtökön azt mondta, Jevgenyij Prigozsint, a zsoldossereg vezetőjét már a június 24-i felkelés előtt figyelmeztették, hogy ha nem írja alá a szerződést, a Wagner nem vehet részt az ukrajnai harcokban, és a jövőben semmilyen állami finanszírozást nem kaphat.

Az orosz állami hírügynökségek, a RIA és a TASZSZ is azt írják, Prigozsint már a Wagner-lázadás előtt tájékoztatták, hogy szerződéskötés nélkül a zsoldosok nem vehetnek részt az ukrajnai "hadműveletben".

Július elseje a végső határideje, hogy az önkéntes katonai egységek szerződést kössenek az orosz védelmi minisztériummal. A legnagyobb orosz magánhadsereg, a Wagner vezetője, Jevgenyij Prigozsin viszont már korábban jelezte: nem hajlandóak aláírni a szerződést, és azt is belengette, ha szerződéskötésre kényszerítik őket, inkább nem maradnak Ukrajnában. „Mindenki elkezdte végrehajtani a döntést. A helyes döntést. Kivéve Prigozsin” – mondta csütörtökön Kartapolov.

A zsoldossereg szombaton egyfajta minilázadást indított, bevették Rosztovot, majd Voronyezs katonai létesítményeit is, végül 200 kilométerre Moszkvától megálltak és visszafordultak. Prigozsin ezután Lukasenko belorusz elnökkel állapodott meg és Minszkbe távozott.