„Zajlik
A lényeg

Átlátszó: A gödi akkugyár környezetkárosítása ellen küzdő civil szervezetre szállt rá a Szuverenitásvédelmi Hivatal

12/09/2024 15:46

| Szerző: Klubrádió

Újabb civil szervezetek kerültek a Szuverenitásvédelmi Hivatal célkeresztjébe, írja az Átlátszó. A Lánczi Tamás vezette állami hivatal ugyanis arról értesítette a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesületet, hogy tevékenységét "egyedi vizsgálat" alá veszi. Volt pályázati partnere, az Átlátszónet Alapítvány is hasonló megkeresést kapott, az alapítványra is kiterjesztették az Átlátszó ellen korábban indult vizsgálódást.

A Göd-ÉRT Egyesületnek írt levél szerint a Hivatal célja, hogy feltérképezze és vizsgálja azon szervezeteket, amelyek „külföldről származó támogatás felhasználásával megvalósuló tevékenysége befolyást gyakorolhat a választások kimenetelére”. A gödi civil szervezet vizsgálatát Láncziék értelmezésében az indokolja, hogy az egyesület EU-s pályázat nyerteseként – partnerségben az Átlátszónet Alapítvánnyal és más civil szervezetekkel – 2023-ban civil érdekvédelmi tevékenységre kapott támogatást, és hogy 2024-ben részt vett a választási kampányban, majd két képviselő-jelöltje be is jutott a gödi testületbe.

Az állami hivatal 18 pontban sorolja fel, hogy milyen információkat és dokumentumokat kér a gödi civilektől. Eszerint az egyesületnek egyrészt adatokat kellene szolgáltatnia „szakmai” munkájáról, de emellett a Hivatal által „nem szakmainak” nevezett egyéb tevékenységeiről, többek között a hálózat- és adatbázis-építésről, a sajtómegjelenésekről, az akciókról és a szemléletformáló kampányokról is. Az egyesület gazdálkodási tevékenységéről pedig bankszámla- és főkönyvi kivonatokat is kérnek, 2020-ig visszamenőleg. 

A Göd-ÉRT Egyesület elnöke, Szegedi Ákos szerint minden, a civil szervezetekre vonatkozó jogszabályi kötelezettségnek eleget tesznek, és teljesen átláthatóan működnek. Az egyesület évente benyújtja pénzügyi és szakmai beszámolóját, melynek adatai és információi a nyilvánosság számára a szervezet honlapján elérhetőek. Emellett a nyertes pályázatokon elnyert támogatásokról és a pályázatok során megvalósított tevékenységekről részletes szakmai és pénzügyi beszámolókat nyújtanak be a pályázatokat kiíró szervezetek felé.

Az ezen túlmenő adatokat illetően a Göd-ÉRT álláspontja szerint a Szuverenitásvédelmi Hivatal alkotmányellenesen kér betekintést egy privát egyesület életébe.

A Hivatal „megkülönböztetett figyelmét” és vizsgálatát vélhetően a civil szervezet azon tevékenysége is kiváltotta, amelyet a Göd-ÉRT az akkumulátorgyárak ügyében végez. Az egyesület ugyanis a gödi Samsung-gyár jogszabálysértő és környezetkárosító működésének feltárása ügyében komoly eredményeket ért el, s egyik alapító tagja, Bodnár Zsuzsa az Átlátszó hírportál munkatársaként minderről rendszeresen be is számol cikkeiben – írják a cikkben.

Részletezik: az egyesület zajmérései igazolják a gödi gyár folyamatos zajszennyezését, az általuk megrendelt vizsgálatoknak köszönhetően derültek ki a Samsung SDI üzeméből származó NMP-szennyezések, és honlapjukon elérhetővé tették a multicégre eddig 55 alkalommal kiszabott bírságok határozatait is.

Az Átlátszónet Alapítványt is arról értesítette a Szuverenitásvédelmi Hivatal, hogy külföldről támogatott szervezetnek tekinti, és mivel az atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. támogatása útján, vele szoros együttműködésben, részben azonos személyi körrel fejti ki tevékenységét, ezért a hivatal elnöke arról döntött, hogy kiterjesztik az Nkft-vel szemben korábban megindított vizsgálatot az alapítványra is.