„Klubrádió

Az egekben a kórházak adóssága

26/05/2021 07:48

| Szerző: Klubrádió

Közel 30 milliárd forintos adósságot halmoztak fel az egészségügyi intézmények márciusig. Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára szerint sürgős pénzügyi konszolidációra lenne szükségük az érintett kórházaknak.

Március végére megközelítette a 30 milliárd forintot az egészségügyi intézmények adóssága. Ez azt jelenti, hogy alig egy hónap alatt 6,3 milliárd forinttal emelkedett az érték. A Világgazdaság cikke szerint a kifizetetlen számlákkal rendelkező cégek száma a pandémia alatt sem csökkent, annak ellenére sem, hogy a kórházak Covid-üzemmódban működtek, működnek, mert vannak bizonyos költségek, amelyeket a nem lehetett lefaragni, mint a takarítás az élelmiszer-ellátás, az informatikai rendszerek működtetése, a gyógyszerek és az orvostechnikai eszközök.

A cikket szemléző Telex összefoglalójából kiderül, hogy a Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint a 604 adatszolgáltatásra kötelezett intézményből az adósok száma 294, ezek közül 152-nek van kizárólag 30 nap alatti tartozása.

„A magyar fekvőbeteg-intézményrendszer beszállítóinak száma 4,5 ezer körüli” – mondta Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára, aki szerint a kifizetetlen számlákkal rendelkező cégek száma a pandémia alatt nem csökkent, de vannak hangsúly-eltolódások.

- Nőttek a higiénés szolgáltatások igénybevétele, ennek megfelelően annak költségei
- a Covid-ellátáshoz kapcsolódó gyógyszer- és orvosieszköz-felhasználás.

Hozzátette, hogy 40 milliárd forint körüli tartozásállomány általában már gazdálkodási nehézségeket okoz a cégeknek, de most a rendelésállományok csökkenése miatt már az adósság jelenlegi szintjét is megérzi a legtöbb szállító.

A szövetség ezért év közbeni kórház-konszolidációt szorgalmaz, illetve azt, hogy az orvostechnikai szektor megsegítésére a kabinet fizesse ki a cégek lejárt követeléseit, írja a VG.