„Klubrádió
A lényeg

Felfüggesztené a Magyarországnak járó uniós támogatásokat az Európai Parlament

18/04/2024 12:40

| Szerző: Klubrádió

Felfüggesztenék a Magyarországnak járó uniós támogatásokat az Európai Parlament főbb frakciói. A testület utolsó plenáris ülésén tervezett szavazáson még dönthetnek az ötpárti tervezetről.

A kereszténydemokraták, szocialisták, liberálisok, zöldek és a szélsőbal által előterjesztett szöveg szerint romlott a magyar helyzet a hetes cikk szerinti eljárás évekkel ezelőtti megindítása óta, így a Szuverenitásvédelmi Hivatal nemrég elfogadott felállítása is sérti a szabad és tisztességes választások elvét. Magyarországot választási autokráciaként emlegető állásfoglalás-tervezetben kitérnek arra is, hogy komoly aggályokat vet fel, hogy a Bizottság a múlt év végén zöld jelzést adott több mint 10 milliárd eurónyi támogatásnak, ezért a határozat felülvizsgálatát is szeretnék, valamint a képviselők aggódnak például a második félévben induló magyar EU elnökség miatt is – írja a Népszava.

Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita – mondta Navracsics Tibor. A július elsején induló magyar elnökség alatt szeptemberben egy informális tanácskozáson, az év végén pedig formális tanácsülésen vitatják meg az EU kohéziós politikájának jövőjét – mondta el a közigazgatási és területfejlesztési miniszter.