„Klubrádió
A lényeg

Hivatalos: a járványhelyzet miatt elnapolhatják a halasztható műtéteket a kórházak

9/11/2021 20:43

| Szerző: Klubrádió

Megerősítette az Országos Kórházi Főigazgatóság a hvg.hu-nak, hogy a romló járványhelyzet miatt elnapolhatják a halasztható műtéteket egyes kórházakban. Emellett, ahogy a járvány korábbi hullámaiban, úgy most is sor kerülhet a megyei ellátások átszervezésére. Az Alfahír hozzáteszi: a Szent János kórház egyik osztályán már leálltak a halasztható műtétekkel.

A kormányzati koronavírus-tájékoztató oldalon a napi beszámolóban írtak arról, hogy „a koronavírusos betegek számának növekedése miatt - a járvány előző hullámainak felszálló ágához hasonlóan - a kórházakban ismét növelték a koronavírusos betegek ellátására kijelölt ágyak számát. A betegek védelme és az egészségügyre háruló teher csökkentése érdekében egyes kórházakban ismét szükségessé válhat a halasztható műtétek elnapolása.”

Az Országos Kórházi Főigazgatóság hangsúlyozta azt is, hogy a súlyos megbetegedés, illetve a kórházi kezelést igénylő állapot kockázata csökkenthető az oltás felvételével, a járvány negyedik hullámában pedig a legnagyobb veszélyben az oltatlanok vannak. Ezért mindenkit arra kérnek, hogy oltassa be magát, ezzel segítve a járvány terjedésének megfékezését, valamint tehermentesítve az egészségügyet.

Az Alfahír arról számolt be, hogy a koronavírus-járvány miatti korlátozás már elérte a fővárosi Szent János kórházat, ahol az Ortopédiai osztályon már nem vállaltak el egy halasztható beavatkozást. "Vállstabilizáló műtéti eljárás szükséges, melyet jelenleg a Covid-helyzet miatt osztályunkon nem végezhetünk el" – szerepel a vizsgálati lapon, amelyet egyik olvasójuk kapott a kedden kórházban. 

A 444 hozzátette: a halasztható műtétek elnapolása miatt tovább nőhetnek a várólisták. Míg a járvány előtt mintegy 25 ezer ember várt kórházi beavatkozásra, szeptemberben ez a szám már 41 ezer volt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint. Csak a harmadik hullám vége, azaz 2021. május eleje óta 9 ezerrel nőtt a műtétre várók száma.

(Kiemelt képünk illusztráció, fotó: MTI/Balogh Zoltán)