„Zajlik
A lényeg

Karácsonyék nélkül nem lehet feloszlatni a Fővárosi Közgyűlést

19/08/2024 09:54

| Szerző: Klubrádió

Visszaüthet a fővárosi választási szabályok átírása, Karácsony és frakciója nélkül a jelenlegi törvényi szabályozás szerint nem oszlatható fel a Fővárosi Közgyűlés.

december 12-én fogadta el az Országgyűlés azt a törvényjavaslatot, melyet eredetileg a Mi Hazánk nyújtott be a budapesti választási szabályok megváltoztatására. Korábban a fővárosi polgármesterek alkották a közgyűlést, illetve mellette listáról is bejuthattak képviselők. Ehelyett 2024-től pártok képviselői ülhetnek be a Fővárosi Közgyűlésbe - ez a szabály volt életben 2014-ig, amikor a Fidesz, akkori érdekeinek megfelelően változtatott a szabályokon.

2024. január 5-én lépett hatályba a 2023. évi XCV. törvény, melynek eredményeképpen a június 9-i önkormányzati választások után a Fidesz-KDNP-nek és a Tisza Pártnak 10-10, a főpolgármester Karácsony Gergely mögött álló DK-Párbeszéd-MSZP frakciónak 7, az MKKP-nek és a Vitézy Dáviddal Budapestért-LMP szövetségnek 3-3 mandátuma lett.

Emiatt többekben felmerült, hogy Budapestet a kormányozhatatlanság fenyegeti, mert nincsenek olxan blokkok, ahol többséget látni, és ügyek mentén nehéz lesz irányítani a fővárost. Kovács Gergely a Magyar Kétfarkú Kutyapárt elnöke szerint egy éven belül fel is oszlik majd a főváros közgyűlése.

Az Index szúrta ki, hogy az új szabályozás szerint a fővárosi közgyűlés feloszlásához az önkormányzati képviselők négyötödének igen szavazata szükséges. Ez jelentős szigorítás a korábbi szabályozáshoz képest, amely csak minősített többséget, azaz az összes képviselő több mint felének igen szavazatát követelte meg.

A törvény továbbá időbeli korlátokat is szab a feloszlás lehetőségére. Nem lehet kimondani a feloszlást a választást követő hat hónapon belül, valamint az általános választást megelőző év április 1-je után.

A 2024. június 9-i budapesti önkormányzati választások várható eredményeit figyelembe véve ez a változás jelentős politikai következményekkel jár. A Karácsony Gergely vezette, 21,21%-ot kitevő  Párbeszéd–DK–MSZP-szövetség várhatóan elegendő mandátummal fog rendelkezni ahhoz, hogy megakadályozza a közgyűlés feloszlását. A 33 tagú közgyűlésben 27 képviselő igen szavazatára lenne szükség a feloszláshoz, míg a korábbi szabályozás szerint ehhez elég lett volna 17 szavazat is.

Ez a törvénymódosítás tehát megnehezíti a fővárosi közgyűlés feloszlatását, és erősebb pozíciót biztosít a jelenlegi városvezetésnek a következő választási ciklusban. Ezen csak a Karácsony mögött álló frakcióból történő kiszavazás (de az is csak akkor, ha a többi frakciónál teljes egyetértés van) vagy törvénymódosítás változtathat jelen helyzet szerint.