„Zajlik
A lényeg

Kellemetlen Kehi-jelentés Magyar Péternek

2/10/2024 15:28

| Szerző: Klubrádió

Túlárazott és felesleges kutatásokat, elemzéseket rendelt meg a még Magyar Péter vezetése alatt álló Diákhitel Központ (DHK) – ez derül ki a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) 2021-es jelentéséből, mely az Átlátszó birtokába került. Sokszor a valódi verseny is elmaradt. Korábban már többször is szóváltásba keveredett a DHK szerződései miatt Hadházy Ákos és Magyar Péter.

A Kehi-jelentést az éppen a NER-t elhagyó Magyar Péter említett a Partizánnak adott első interjújában, az Átlátszó ezt követően kezdett nyomozni. Magyar Péter akkor azt állította, hogy a Kehi-vizsgálat Varga Judittal való első szétköltözésével áll összefüggésben, gyakorlatilag nyomásgyakorlásként használták ellene a magánéleti problémák rendezésére. Csakhogy azt is mondta, hogy a vizsgálatot lezárták mindenféle megállapítás nélkül.  Az Átlátszó által megszerzett dokumentum azonban nem erről tanúskodik.

A jelentés ugyanis leszögezi, hogy a cég eredményessége nem a saját gazdálkodásából, a hitelezés fölpörgéséből származik, hanem a közvetett állami támogatásból. Az anyag a DHK által kötött egyes szerződésekkel kapcsolatos problémákról is beszámol. Így arról, hogy a gondokat a menedzsment is észlelhette, és ezért költött közel félmilliárd forintot hirdetésekre, reklámokra és tanácsadásra, a megrendelt kutatások, elemzések és tanulmányok díjazása pedig több esetben nem állt arányban az ellenszolgáltatással.

Az oknyomozó portál szerint egy interneten többnyire ingyenesen elérhető tartalomból összeállított tanulmány oldalanként 100 ezer forintba került, és összesen 4 milliót fizettek ki rá, egy 18 diából álló előadás pedig 4,4 millióba került.

A Tisza Párt elnöke a Facebookon reagált

Ebben kormányzati propagandistának nevezi Hont Andrást, a cikk másik íróját és kritizálta, hogy az elődje idején kötött szerződésekre, vagy a rogáni százmilliós szerződésekre vonatkozó megállapításokat nem hozta nyilvánosságra.  Mint írta:  "ha bármilyen valós bűncselekmény történt volna, akkor miért nem tett feljelentést a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal sem 2021-ben, sem azóta. Ja, hogy nincs miért?"

Magyar Péter emlékeztetett, hogy a „Fidesz ügyeletes feljelentője már rég feljelentést tett az adott szerződések kapcsán”,  melyekről  „Polt Péter ügyészsége hamarosan kimondja azt, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal akkori és jelenlegi vezetője részt vett-e bűncselekmények eltussolásában, vagy pont ennek az ellenkezője történt, még a kormányzati megrendelés ellenére sem tudott rám sütni semmilyen törvénytelenséget a hatóság”.

Korábban Hadházy Ákos független képviselő is próbálta felhívni a figyelmet a Diákhitel Központ kétes szerződéseire. A képviselő kikérte, illetve lefotózhatta egy „szúrópróbaszerű” betekintésen ezeket. Hadházy Ákos a szerződésekkel kapcsolatban azt írta: egyes kifogásolt részekre Magyar Pétertől korábbi személyes találkozójukon választ kapott, de szerinte „számos kérdés még nyitva maradt”.

(Átlátszó/Klubrádió)