„Támogassa
A lényeg

Kósa a Liu-testvérekről: Elengedjük őket

9/11/2022 18:52

| Szerző: Klubrádió

Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázószövetség (MOKSZ) elmondta, többször próbálta maradásra bírni Liu Shaoangot és Liu Shaolin Sándort, kérdezte, mit tehetne annak érdekében, hogy továbbra is magyar színekben versenyezzenek, de azt a választ kapta, hogy semmit. A politikus állítása szerint a szövetség hajlandó „elengedni a fiúkat”.

A Magyar Országos Korcsolyázószövetség (MOKSZ) elnöke, Kósa Lajos is megszólalt a Liu-testvérek szerdán bejelentett országváltásával kapcsolatban, az állami tulajdonba került Nemzeti Sportnak adott interjút.

A politikus elmondta, többször próbálta maradásra bírni Liu Shaoangot és Liu Shaolin Sándort, kérdezte, mit tehetne annak érdekében, hogy továbbra is magyar színekben versenyezzenek, de azt a választ kapta, hogy semmit.

Úgy véli, az országváltást anyagi okot is indokolhatták, ugyanis miközben itthon 50 millió forint jár egy olimpiai aranyéremért, Kínában szerinte ez az összeg 800 millió forintnak felel meg. A gyorskorcsolyázók csak akkor vehetnek részt világversenyen a következő három évben, ha a MOKSZ-nek valaki – akár maguk a sportolók – kifizetik az erre az időszakra rájuk szánt, fejenként 100-150 millió forintos összeget. Kósa nem mondott konkrétumot arról, hogyan kerül vissza ez a pénz az állami kasszába, de állítása szerint a szövetség hajlandó „elengedni a fiúkat”.

Nagy veszteség a gyorskorcsolyasport számára a versenyzők távozása, de kár lenne temetni azt – folytatta Kósa és hozzátette, a Liu-testvérek tették fel Magyarországot a short track világtérképére és az ajtó nyitva áll előttük, ha szeretnének visszatérni.

Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke egyébként augusztusban kijelentette: nem fog országot váltani a testvérpár. Hangsúlyozta, hogy a Liu-fivérek nem kínai, hanem magyar állampolgárok. Kína és hazánk között nincs kettős állampolgárság, ők magyarok.