„Köszönjük
A lényeg

Kritizálta Balogot, nem taníthat szeptembertől a lelkész

19/08/2024 22:28

| Szerző: Klubrádió

Thoma László, a Gazdagréti Református Gyülekezet vezető lelkésze nem hosszabbíthatja meg szerződését a Károli Gáspár Református Egyetemen, ahol eddig félállású adjunktusként dolgozott már tizenegy éve. Ez a döntés, ahogy az RTL Híradó riportjából kiderült, szorosan összefügg egy korábbi, februári igehirdetéssel, amelyben Thoma kritikát fogalmazott meg Balog Zoltán református püspökkel szemben. De ez nem büntetés állítólag.

A konfliktus gyökere a kegyelmi ügy körüli botrányra vezethető vissza, amelyben Balog Zoltán szerepe is felmerült. Thoma László februári igehirdetésében azt állította, hogy Balog bűnt követett el azzal, hogy a személyét ért kritikákat az egyház elleni támadásnak minősítette. Thoma véleménye szerint Balognak nemcsak a zsinat éléről, de püspöki címéről is le kellett volna mondania.

Július elején Thoma egyházkerülete értesítette őt, hogy szeptembertől nem folytathatja munkáját az egyetemen. Az augusztus végén lejáró határozott idejű szerződését az egyetem nem hosszabbítja meg, mert az egyházkerület nem támogatja. Thoma a híveinek írt levelében beszámolt arról, hogy személyesen is egyeztetett Balog Zoltánnal. A püspök állítólag megerősítette, hogy a döntés valóban a februári igehirdetés következménye, de hangsúlyozta, hogy ezt ne tekintse büntetésnek.

A háttérben húzódó kegyelmi ügy, amely Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához vezetett, tovább bonyolítja a helyzetet. A Direkt36 és a Telex forrásai szerint Balog Zoltán jelentős szerepet játszott tanácsadóként és mentorként Novák döntésében, amikor K. Endrének kegyelmet adott.

A történtek felvetik a kérdést, hogy mennyire van helye a kritikus hangoknak az egyházi struktúrán belül, és milyen következményekkel járhat, ha valaki nyilvánosan bírálja az egyházi vezetőket. Az ügy szélesebb társadalmi kontextusban is értelmezhető, hiszen érinti a vallási intézmények, az oktatás és a politika közötti határvonalak kérdését. Rámutat arra is, hogy az egyházi vezetők közéleti szerepvállalása milyen etikai és gyakorlati dilemmákat vethet fel.

Emellett fontos kérdés, hogy milyen precedenst teremt ez a döntés az akadémiai szabadság és az egyházi fegyelem egyensúlyának tekintetében a felekezeti felsőoktatási intézményekben.