„Zajlik
A lényeg

Külföldön lehet "KGBéla", európai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene

14/06/2023 13:17

| Szerző: Klubrádió

Európai és nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Kovács Béla volt jobbikos politikus ellen a Budapest Környéki Törvényszék – számolt be a Telex az MTI közleménye alapján.

A Jobbik korábbi EP-képviselőjét jogerősen 5 év fegyházra ítélte és 10 évre eltiltotta a közügyektől a Kúria kémkedés és más bűncselekmények miatt. 

Kovács Béla büntetőpere
 
Kovács Béla
a bíróságon, 2020. szeptember 24-én.
 
 Fotó: MTI/Kovács Tamás
 

Még 2022. szeptemberében emelkedett jogerőre az ítélet, mivel Kovács, vagy ahogy a sajtó emlegette KGBéla nem kezdte meg a büntetése letöltését tavaly növemberben magyarországi elfogatóparancsot adott ki ellene A Budapest Környéki Törvényszék büntetés-végrejhajtási bírája. 

A rendelkezésre álló adatok alapján valószínű, hogy Kovács külföldön tartózkodik, így most – az EU tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló és a nemzetközi bűnügyi jogsegélyről szóló törvények alapján – a bűncselekmény tárgyi súlya miatt európai, illetve nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki a Budapest Környéki Törvényszék az elítélt büntetésének végrehajtása érdekében. Amennyiben más államban fognák el, a kiadatási kérelem előterjesztéséről a miniszternek kell döntenie.