„Köszönjük
A lényeg

Magyarországon már többe kerül az élelmiszer, mint az uniós átlag

28/06/2024 08:22

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Az olajok és a zsírok az EU átlag 122 százalékába kerülnek

A 12 nagy árucsoportból 9-ben a magyar árszint a legnagyobb, ami leginkább kiugró, az az élelmiszer, a kommunikáció és a lakhatás drágasága – teszi hozzá a Portfolio.hu.

 
vásárlás, üres kosár, infláció
Pixabay
 

Az élelmiszerek árszínvonala  a tavalyi állapot szerint az uniós szint 100,9 százalék százaléka.

Az olajok és zsírok az uniós átlag 122 százalékába, a tej, a sajt és a tojás a 118 százalékába a pékáru a 104 százalékába kerül. 

Bár a kiugró magyar árszint pontos okait nem tudjuk, az élelmiszer esetében a nagy áfa-terhelést és az élelmiszeripar alacsony hatékonyságát sejthetjük a háttérben – jegyzi meg a lap.