Magyarországon már többe kerül az élelmiszer, mint az uniós átlag
28/06/2024 08:22
| Szerző: Klubrádió
| Szerkesztő: Bárkay Tamás
Az olajok és a zsírok az EU átlag 122 százalékába kerülnek
A 12 nagy árucsoportból 9-ben a magyar árszint a legnagyobb, ami leginkább kiugró, az az élelmiszer, a kommunikáció és a lakhatás drágasága – teszi hozzá a Portfolio.hu.
vásárlás, üres kosár, infláció
Pixabay
Az élelmiszerek árszínvonala a tavalyi állapot szerint az uniós szint 100,9 százalék százaléka.
Az olajok és zsírok az uniós átlag 122 százalékába, a tej, a sajt és a tojás a 118 százalékába a pékáru a 104 százalékába kerül.
Bár a kiugró magyar árszint pontos okait nem tudjuk, az élelmiszer esetében a nagy áfa-terhelést és az élelmiszeripar alacsony hatékonyságát sejthetjük a háttérben – jegyzi meg a lap.