„Zajlik
A lényeg

Maruzsa: Természetesen az intézmény vállal felelősséget a diáktól átvett mobiltelefonért

3/09/2024 15:28

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Ezt azonban nem minden iskola vállalja.

Természetesen az intézmény vállal felelősséget a diáktól átvett mobiltelefonért, „de azért a puding próbája az evés” – mondta Maruzsa Zoltán államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában.

A jelek szerint a felelősség kérdése nem minden iskola számára egyértelmű. Egy fővárosi intézményben például a szülőkkel akarnak aláíratni egy nyilatkozatot, amelyben vállalják a felelősséget azért, ha a leadott telefonnal történik valami. 

Maruzsa a rádióban arról is beszélt, rengeteg iskola eddig is elvette az eszközöket, különböző módon és különböző gyakorlattal. „Nem tudunk tömegesen olyan ügyekről, hogy pont akkor omlott volna el, nagy perek indultak volna. Ebben mindenkit higgadtságra és némi kivárásra biztatnék, pontosan azért, mert nyilván, amikor az eszközt az adott intézmény elkéri, kikapcsolt állapotban elteszi, abban bízunk, hogy nem fog vele semmi történni abban a néhány órában, amíg vissza nem kapja a tanuló.”

A mobilokat árra és márkára való tekintet nélkül elvehetik, és azt csak akkor használhatják a diákok, ha a tanár pedagógiailag indokoltnak tartja.

Az államtitkár arról is beszélt, az iskoláknak hajnali szellőztetést írtak elő a nagy meleg miatt, illetve tarthatnak rövidebb órákat is.