„Zajlik
A lényeg

Megvan a hivatalos Oscar-nevezés: a Semmelweis-szel versenyez Magyarország

10/09/2024 15:23

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Gőzsy Kati

Az országok hivatalos Oscar-nevezései közül az Amerikai Filmakadémia tagjai választják ki majd az öt Oscar-jelölt játékfilmet, amelyek végül a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar-díjért versenyre kelhetnek. A jelöltek listáját január 17-én hozzák nyilvánosságra, az elismeréseket március 2-án adják át Los Angelesben.

Körülbelül 350 ezren nézték meg a mozikban, és ezzel az elmúlt öt év legnagyobb magyar nézettségi sikere volt a Semmelweis, ami megkapta a magyar Oscar-nevezést is a díjra nevező bizottság döntése alapján. A Vecsei H. Miklós és Nagy Katica főszereplésével készült filmet Koltai Lajos rendezte, a producere Lajos Tamás volt.

A Semmelweis az IMDb-n 7 pontos értékelést kapott a 10-ből 2800 szavazótól, és a Nemzeti Filmintézet 2,4 milliárd forintos támogatásával készült. Összehasonlításként a másik nagy állami támogatottságú film, Rákay Philip Petőfi-filmje a Most vagy soha 2 pontot kapott az IMDb-n a 10-ből és 6,4 milliárd forintos támogatásból készült.


Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövő márciusban 97. alkalommal kiosztandó Oscar-díjakra a nemzetközi film kategóriában minden ország egy mozifilmet nevezhet azok közül, amiket 2023. november 1-je és 2024. szeptember 30-a között mutattak be az adott országban. Mint a közleményből kiderül, a hivatalos magyar nevezésről döntő testületben Káel Csaba "mozgóképipari kormánybiztos", Koncz Gabriella vágó, Lukácsy György dramaturg-rendező, Novák Emil operatőr-rendező, a Magyar Filmakadémia elnöke, Pesti Ákos filmgyártási szakember, Sipos Zsuzsanna Oscar-díjas berendező (Dűne) és Szabó Csilla dramaturg vett részt.

A bizottság 18 magyar egész estés mozifilm közül választotta ki a hivatalos magyar Oscar-nevezést.