„Köszönjük
A lényeg

Nem tudnak lejönni a komáromi hattyúk a mákról

24/05/2023 11:38

| Szerző: Klubrádió

Mintegy 150 tagú hattyúkolónia szállta meg a komáromi járásbeli Izsa és Pat között elterülő mákföldet. Elvileg vizet kerestek, és csak véletlenül válatk függővé. A mák hajtásai tönkreteszi az állatok emésztőrendszerét.

Tömegesen hullanak el a bütykös hattyúk a Komárom melletti Izsa település mákföldjein, ahol több száz példányból álló kolónia telepedett meg, és miután elkezdtek rájárni a mákra, függők lettek – írja a Napunk.

A napokban terjedt el a hír, hogy egy hattyúkolónia „szállt meg” egy mákföldet a komáromi járásbeli Izsa és Pat között, több ezer eurós kárt okozva a tulajdonosnak.

A napokban is 150 madarat számoltak össze a mákföldön, amik nem tudnak lejönni a mákról, annak ellenére sem, hogy az fokozatosan megöli őket.

A portál szerint a hattyúk a mák hajtásaira ugyan eddig nem nagyon fanyalodtak rá, de egy szerencsétlen véletlen folytán most ez is bekövetkezett. Azok, amelyek megkóstolták, valószínűleg függővé váltak a toxikus növénytől, amely rendkívül rossz hatással van az emésztőrendszerükre. Több tucatnyi madár pusztult már bele a „gasztronómiai kalandba”, mintegy 150 mérgezett hattyú pedig továbbra is a mákültetvény foglya.