„Zajlik
A lényeg

Orbán: Az EU-nak ismét fel kell vennie a diplomáciai kapcsolatot Oroszországgal

16/07/2024 11:00

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A magyar miniszterelnök levélben közölte az uniós vezetőkkel, ha Donald Trump megnyeri a novemberi amerikai elnökválasztást, béketárgyalásokat fog követelni.

Donald Trumpnak „megalapozott tervei” vannak az orosz-ukrán béketárgyalásokra - állítja Orbán Viktor, aki levelet írt az uniós vezetőknek arról, hogy a republikánus jelölt gyorsan béketárgyalásokat fog követelni Oroszország és Ukrajna között, ha megnyeri a novemberi amerikai elnökválasztást – írja a 444.

Orbán a Trumppal folytatott magánbeszélgetés, valamint a moszkvai és pekingi tárgyalásai után írta meg a levelét, amelyről a Financial Times és a német Bild is közölt részleteket. A két lap úgy értesült, hogy a levél címzettje Charles Michel, az Európai Tanács vezetője, valamint több más vezető európai uniós politikus.

Az uniós vezetőknek szóló levél szerint az EU-nak újra közvetlen diplomáciai kapcsolatot kell nyitnia Oroszországgal, és „magas szintű” tárgyalásokat kell kezdenie Kínával az ukrajnai háború békés megoldása érdekében. Az uniós vezetőknek Orbán azután írt levelet, hogy Moszkvában és Pekingben is tárgyalt