„Klubrádió
A lényeg

Orbán kérte, kitüntették az azeri nagykövetet, aki segített hazavinni a baltás gyilkost

10/08/2021 15:43

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor előterjesztésére a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetés polgári változatát kapja Magyarországtól Vilayat Guliyev azeri nagykövet – áll a Magyar Közlönyben. Legismertebb Magyarországhoz kapcsolódó ügye, hogy ő segített hazavinni 2012-ben Ramil Szafarov azeri katonatisztet, a baltás gyilkost, aki 2004-ben előre kitervelt módon, különös kegyetlenséggel és aljas indokból megölt egy örmény katonát.

A miniszterelnök előterjesztésére „a magyar–azeri kapcsolatok erősítése, valamint a két ország politikai, gazdasági és kulturális együttműködésének előmozdítása érdekében végzett kimagasló munkája elismeréseként” Vilayat Guliyevnek, Azerbajdzsán magyarországi nagykövetének a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetés polgári tagozatát adományozza a köztársasági elnök – olvasható a közlönyben.

Magyarország és Azerbajdzsán 20 éve vette fel a diplomáciai
 
Vilayat Guliyev, Azerbajdzsán budapesti nagykövete beszél a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 20. évfordulója alkalmából rendezett nemzetközi konferencián országa budapesti nagykövetségén 2012. november 29-én. Fotó: MTI/Kovács Attila
 

A Szabad Európa idézte fel, hogy Vilayat Guliyev 2010 óta azeri nagykövet Magyarországon, korábban volt külügyminiszter is hazájában.

Különösen kegyetlen gyilkosság

Legismertebb Magyarországhoz kapcsolódó ügye, hogy ő segített hazavinni 2012-ben Ramil Szafarov azeri katonatisztet, a baltás gyilkost, aki 2004-ben a „NATO partnerség a békéért” nemzetközi programban Magyarországon vett részt egy 3 hónapos angoltanfolyamon, és a társaival együtt a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Hungária körúti kollégiumában szálltak meg. A férfi hipermarketben vett baltát (és fenőkövet is), majd egy hajnalon átment a 25 éves Gurgen Margarján örmény tiszthez, és 16 baltacsapással meggyilkolta az alvó katonát.

Ennek végére felébredt Margarján magyar szobatársa, akivel Szafarov közölte, hogy őt nem fogja bántani. Még párat rácsapott a lefejezett örmény katona holttestére, és elindult megkeresni egy, a programban résztvevő másik örmény tisztet. A másik örmény tiszt szobájának ajtaja azonban zárva volt, és Szafarovot a kiérkező rendőrök elfogták, miközben baltájával megpróbálta betörni az ajtót.

Ramil Szafarov kihallgatásán elmondta, hogy ő örményeket szeretne irtani, Margarjánt azért választotta elsőnek, mert erősebb, sportosabb volt. Szafarov szerint a családja sokat szenvedett a Hegyi-Karabahért folytatott háborúban, a programban résztvevő örmények egyébként pedig provokálták őt. Ez utóbbit más tanúk nem erősítették meg.

Ügyvédje azt is felhozta mentségére, hogy Azerbajdzsánban nem bűncselekmény megölni egy örményt. Ennek ellenére Szafarovot előre kitervelt módon, különös kegyetlenséggel és aljas indokból elkövetett emberölés bűntettéért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Magyarországon 2006-ban.

Aztán hirtelen minden megváltozott

Ahogy a Szabad Európa folytatja, 2012 nyarán Orbán Viktor Bakuba ment tárgyalni Ilham Alijev azeri illiberális vezetővel, majd augusztusban váratlanul Magyarország átadta Azerbajdzsánnak az elítélt gyilkost. A hazatérő Ramil Szafarovot a helyi pártvezetés és a hozzá kapcsolódó média hazafiként és hősként állította be, azonnal kegyelmet és katonai előléptetést kapott.

A döntés hatalmas nemzetközi felháborodást okozott, Örményország megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal, az Európai Parlament is foglalkozott az üggyel, még a NATO is aggodalmát fejezte ki az ügy miatt.

Vilayat Guliyev nagykövet a hazaszállítás magyarországi részénél segédkezett. Mivel felmerült, hogy esetleg támadás érheti az azeri hivatalos kirendeltségeket, a magyar belügyminisztériumtól folyamatos külön őrséget kaptak, mondta el akkor a diplomata. Aki szerint egyébként a baltás gyilkos „a körülmények áldozata”. Az akkori Origónak egy évvel a kiadatás után azt mondta: „Ramil Szafarov nem hős, hanem a körülmények áldozata, ugyanolyan áldozat, mint az általa meggyilkolt örmény tiszt. Ha a múltban nem történt volna meg az örmény agresszió, ha a területeink nem lennének most is megszállva, és a Szafarov családot nem űzték volna el a szülőföldjéről, nem történt volna ilyen tragédia”.

A nagykövet az Azonnalinak adott, 2020-as interjújában azt hangsúlyozta: „Amikor 2012-ben Szafarov kiadatása megtörtént, akkor az azeriek körében még népszerűbb lett Magyarország.”

És ha már a hegyi-karabahi háború szóba került: a tavaly újra fellángoló harcok után Azerbajdzsán győzött. Guliyev meg is jegyezte, hogy „a NATO vezérkara tárgyalt a konfliktusról, és egyedül Magyarország és Törökország állt csak ki a mi állásfoglalásunk mellett.”

Mi lehetett a motiváció? A pénz

Az akkori Origo információi szerint maga Orbán Viktor döntött Szafarov kiadatásáról, a kormány pedig bevallottan tisztában volt azzal, hogy kegyelmet kaphat a férfi, amint visszatér Azerbajdzsánba. A lap forrásai szerint Orbán Viktor abban bízott, hogy ez a gesztus megalapozza az Azerbajdzsántól remélt kölcsönt Magyarországnak, pontosabban hogy „Baku valamilyen módon (például kötvényvásárlással)” segíti a magyar költségvetést. Ha ez is volt a terv, végül nem vált be.

(Címlapi kép: MTI/ Kovács Attila)