„Zajlik
A lényeg

Soha nem látott milliárdok ömlenek a fociba egy új csatornán

16/10/2024 09:03

| Szerző: Klubrádió

Az eddig ismert összegeknél több mint tízmilliárd forintot meghaladó, részben közpénz jutott külhoni futballkluboknak - ez derül ki a 444.hu által megszerzett dokumentumokból. A kedvezményezettek között feltűnnek Mészáros Lőrinchez, Végh Gáborhoz és az Orbánnal egyre jobb viszonyt ápoló vajdasági vállalkozóhoz, Zsemberi Jánoshoz köthető csapatok.

A portál emlékeztet, hogy a külhoni klubok támogatása 2013-ban indult el, amikor az FK Csíkszereda elnöke támogatást kért egy Székelyföldön működő fociakadémiára a nemzetpolitikai államtitkárságtól. Mára pedig szinte már az összes környező országban van olyan akadémia, amelynek rendíthetetlen támogatói a magyar adófizetők.

Eleinte még csak közvetlenül a költségvetésből mentek állami adóforintok a határainkon túl működő akadémiákhoz, majd a finanszírozást átvette a Bethlen Gábor Alap, amely egyedi döntésekkel jelentős összegekhez juttatja a baráti külhoni akadémiákat. Ennek az alapnak a támogatásai csaknem átláthatatlanok. Annyi biztosan tudható azonban a Magyar Hang korábbi összesítéséből, hogy 2023-ban 3,85 milliárd forinton osztozott hét külhoni fociklub, közülük a felvidéki DAC és a vajdasági Topolya kapta a legtöbbet, egyaránt 900-900 millió forintot.

A Puskás Akadémia felcsúti stadionja, a Pancho Aréna nyitó?
 
Felcsút, 2014. április 21. Orbán Viktor miniszterelnök (b), mellette Hernádi Zsolt, a Mol Zrt. elnöke (k) és Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke (j) a felcsúti Puskás Akadémia Pancho Aréna nyitóünnepségén 2014. április 21-én
 Fotó: Beliczay László / MTI
 

 

Arra azonban csak most derült fény, hogy a határon túli fociba egy másik, félig állami szervezet is milliárdokat csatornáz. Ez pedig a 2021-ben, a magyar állam és a Mol által közösen alapított Mol - Új Európa Alapítvány, mely rengeteg pénzt osztott szét az elmúlt években a határon túli klubok között a 444.hu által megismert dokumentumok szerint. Sőt az adatokat és a beszámolókat végignézve különösen nagy fókuszt helyeznek nemcsak általában a sport, hanem a labdarúgás finanszírozására a határainkon túl.

Az alapítvány a kezdeti 600 millió után ma már több mint 80 milliárd forintos vagyonnal rendelkezik, fő feladata pedig a közérdekű célok megvalósítása, ezen belül állításuk szerint kiemelten a sport, kultúra, egészségügy és környezetvédelem területén. A támogatásokról egy kuratórium dönt, amiben ismert, Fidesz-közeli emberek ülnek. A kuratórium elnöke Miklósa Erika operaénekes, Orbán Viktor évértékelőinek rendszeres vendége, tag még továbbá, Világi Oszkár szlovákiai magyar vállalkozó, a MOL vezérigazgató-helyettese, a Csíki Sör új tulajdonosa, a dunaszerdahelyi FC DAC 1904 fociklub 90 százalékos tulajdonosa. Bacsa György, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója és a spanyol szupervonatgyártót, a Talgót sikertelenül felvásárolni próbáló Magyar Vagon igazgatósági tagja, Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ elnöke, a kulturális élet legbefolyásosabb embere, és Schmidt Mária történész, a XXI. Század Intézet és a Terror Háza főigazgatója.

(444.hu)