„Zajlik
A lényeg

Sulyok Tamás nem kommentálja Orbán Balázs szavait, de számára szentek az 56-os hősök

27/09/2024 17:36

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Sulyok Tamás köztársasági elnök sem most, sem a jövőben nem szeretné kommentálni Orbán Balázs vagy más miniszterek szavait – közölte a Sándor-palota kommunikációs igazgatósága.

A köztársasági elnököt a Telex kérdezte arról, hogy mit gondol a miniszterelnök politikai igazgatójának nagy port kavart kijelentéséről: „Pont 56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált 2,5 évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát”.

„Az államfő – tekintve, hogy nem politikai aktor – sem most, sem a jövőben nem szeretné kommentálni sem Orbán Balázs, sem más miniszterek kijelentéseit. Dr. Sulyok Tamás annyit jegyez csupán meg, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének napja, október 23-a nemzeti ünnepünk és örök viszonyítási pontunk a szabadságunkhoz és a nemzeti függetlenségünkhöz. Szent István államalapításához vagy éppen az 1848. március 15-i forradalomhoz hasonlóan a független, szabadságáért minden körülmények között küzdő és azért megharcoló Magyarország és a magyar nemzet szimbóluma. Számára az 56-os forradalom hősei szentek és biztos abban, hogy mindannyiunk számára azok. Az 1956-os forradalom nélkül nem azok lennénk ma, akik vagyunk” – írta a kommunikációs igazgatóság.

Sulyok értelmezni sem próbálta Orbán Balázs szavait, nem tudja, mi járhatott a fejében, de neki Bethlen Gábor erdélyi fejedelem híres mondata jutott eszébe erről, miszerint: „Nem mindig lehet megtenni, amit kell, de mindig meg kell tenni, amit lehet.”

Arra kérdésre, hogy a Magyar honvédség védekezne-e, ha az ukrajnaihoz hasonló beavatkozás érné Magyarországot, a következő válasz érkezett: „A köztársasági elnök, mint a hadsereg főparancsnoka és mint államfő is mindig az Alaptörvényben foglaltak szerint és a köztársasági elnöki esküjéhez híven jár el.”