„Klubrádió
A lényeg

"Szégyelljétek magatokat" – skandálták tüntetők Orbánnak és Vucicnak Bécsben

7/07/2023 15:34

| Szerző: Klubrádió

Hangos tiltakozások mellett kezdődött Aleksandar Vucic szerb elnök, Karl Nehammer osztrák kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök hármas találkozója Bécsben – írja a Standard nyomán a hvg.hu. Nehammer a Ballhausplatzon (itt van az osztrák kancellár hivatala) fogadta Orbánt és Vucicot tüntetők "Szégyelljétek magatokat" kiáltásai és füttyszavai közepette.

A kancellár kiteríttette a vörös szőnyeget a két vendége elé, de a biztonság kedvéért a kancellária bejáratánál egy rácsot is elhelyezett őrökkel. Az SOS Balkanroute és az Omas gegen Rechts (Nagymamák a Jobboldal ellen) civil szervezetek mintegy tucatnyi aktivistája a tér túlsó széléről Orbánnak és Vucicnak kiabált, például azt, hogy "senki sem illegális".

A tüntetők a kancellárt se kímélték: azt a németül jobban hangzó beszólást kapta meg, hogy „Nehammer, du Gangster, bald bist du weg vom Fenster", vagyis körülbelül „Nehammer, te gengszter, hamarosan eltűnsz a képből".

Nehammer az eseményt megelőzően kifejtette, hogy a cél az illegális migráció elleni küzdelem fokozása a két partnerországgal közösen, elsősorban a külső határvédelemre összpontosítva. December vége óta az osztrák rendőrök a Róka-művelet keretében Magyarországon is bevetésre kerültek az embercsempészek és az illegális migráció elleni küzdelemben.