„Ki
A lényeg

Szijjártó: Bulgária segítséget ajánlott a Lukoil elleni ukrán tiltáshoz kapcsolódóan

24/07/2024 17:27

| Szerző: Klubrádió

Bulgária újabb baráti gesztusként segítséget ajánlott Magyarországnak azon nehézségek kezelésében, amelyek az orosz Lukoilra vonatkozó ukrajnai kőolajszállítási tilalom nyomán álltak elő – jelentette be  Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter  a tárca közlése szerint szerdán Bukarestben.

Múlt héten derült ki, hogy jelenleg nem szállít a Lukoil kőolajat Magyarországra Ukrajnán, azaz a Barátság kőolajvezetéken keresztül, de keresik a jogi megoldást a tranzit újraindítása érdekében. Ukrajna júniusban erősítette meg a Lukoil elleni szankciókat, amelyek gyakorlatilag megtiltják a cégnek, hogy az országot tranzitútvonalként használja, vagy bármilyen tevékenységet végezzen.

A Telex kiemeli: bár volt, aki a magyar sajtóban úgy értelmezte, hogy leállt a Barátság vezeték, nem jön orosz olaj, de ez tévedés, nem erről van szó. Jön orosz olaj Magyarországra, csak nem a Lukoiltól, hanem például a Rosznyeftytől.

Szijjártó a bolgár energiaügyi miniszterrel folytatott egyeztetése után arról számolt be, hogy Vladimir Malinovval áttekintették a helyzetet, amely Ukrajna azon „elfogadhatatlan” lépései miatt állt elő, amelyekkel ellehetetlenítették az orosz Lukoil kőolajtranzitját Magyarország és Szlovákia irányába. „Nem csupán Magyarország és Szlovákia energiabiztonságát veszélyeztetik ezzel, hanem megsértik az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási megállapodást is” – vélekedett.

Szijjártó azt mondta, Magyarország földgázellátásának jelentős része Bulgárián keresztül érkezik, és a térségben az ország az egyik legmegbízhatóbb kőolajszállító. Tájékoztatása szerint tavaly Bulgárián keresztül 5,6 milliárd köbméter földgáz érkezett hazánkba, idén eddig pedig már 3,9 milliárd köbméter. „Bulgária tiszteletben is tartja mindazon kötelezettségeit, amelyek tranzitország mivoltából fakadnak” – hangsúlyozta.

Szijjártó a Lukoil elleni szankciókról azt mondta, „jól látszik, hogy egyes európai uniós tagállamok továbbra is politikai álláspontot képviselnek, és (...) próbálják mentegetni Ukrajnát, s jól láthatóan a belső európai uniós szolidaritásra fittyet hánynak. Meglátjuk, az Európai Bizottság végül mikor alakítja ki az álláspontját, s hívja össze az Európai Unió és Ukrajna közötti konzultációt, amelynek eredményeként azt várjuk, hogy Ukrajna feloldja a Lukoil olajszállítmányainak tiltását” – tette hozzá.