„Ki
A lényeg

Távollétében öt év fegyházat kapott a volt jobbikos KGBéla

27/09/2022 12:00

Távollétében öt év letöltendő fegyházbüntetésre ítélte a harmadfokon eljáró Kúria Kovács Bélát, a Jobbik egykori EP-képviselőjét, írja a Magyar Nemzet. Kovács az ítélet szerint kémkedett az orosz titkosszolgálatoknak, ezért KGBélaként is emlegették.

A vád szerint Kovács Béla operatív feladata volt az is, hogy olyan politikai csoportosulást hozzon létre az EU-ban, amelynek célja az unió politikájának gyengítése Oroszország hatalmi érdekeinek megfelelően.

Kovács Béla büntetőpere
 

 
Budapest, 2020. szeptember 24. Kovács Béla korábbi jobbikos európai parlamenti képviselő az ellene és három társa ellen az Európai Unió intézményei elleni kémkedés bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőper tárgyalásán a Budapest Környéki Törvényszék tárgyalótermében. MTI/Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás
 

 

A Moszkvába költöző Kovács a kémkedés mellett költségvetési csalásért és magánokirathamisításért is elítélték, tíz évre eltiltották a közügyek gyakorlásától is.

Kovács Béla Moszkvából követte az ügyet, bár korábban azt mondta a Nemzetnek, hogy „szeretne ott lenni a tárgyaláson”, csak nem biztos, hogy „a munkahelye elengedi”. Kovácsot a büntetés kétharmadának letöltése után helyezhetnék leghamarabb szabadlábra, ha nem vonul be a fegyházba, nemzetközi körözést adhatnak ki ellene, amennyiben részt vett volna a tárgyláson, le is tartóztatták volna az egykori politikust, írja a lap.