„Támogassa
A lényeg

Visszadobta a lengyel elnök a PiS médiatörvényét

27/12/2021 17:42

| Szerző: Klubrádió

Andrzej Duda lengyel elnök élt a vétójogával és nem írta alá a Jog és Igazságosság (PiS) kormányzópárt törvényjavaslatát, mely az egyik legkritikusabb tévécsatornát lehetetlenítette volna el, ezért csak Lex TVN-nek emlegették.

A törvényjavaslatot a lengyel parlament sebtében fogadta el korábban, és a módosítás lényege az volt, hogy az Európai Gazdasági Térségen kívüli jogi személyek ne szerezhessenek 49%-nál nagyobb befolyást médiaszolgáltatóknál. És bár a PiS tagadta, de ez kimondottan az amerikai TVN hálózat ellen irányuló döntés volt, amelyik TVN24 nevű csatornája nemcsak hogy kormánykritikus, de kimondottan népszerű is. A kormánypárt narratívája szerint az orosz és kínai befolyásolás ellen született a törvénymódosítás, de sokan ezt kimondottan a sajtószabadság elleni támadásként értelmezték.

Egy decemberi pénteken hívták össze az törvényelőkészító bizottság ülését, ahol döntést is hoztak és még aznap el is fogadták a törvénymódosítást. Mivel nem úgy törvényről volt szó, így a felsőháznak sem kellett azt jóváhagynia. Ezt követően azonban országszerte utcai tiltakozások voltak lengyel nagyvárosokban.

 

Ma Andrzej Duda visszadobta a törvényt, amit csak minősített (60%-os) többséggel bírálhatna felül a lengyel parlament, ehhez azonban jelenleg nincs meg a többsége a kormányerőknek. Duda, aki korábban szintén a PiS tagja volt, arra hivatkozott, hogy egy ilyen tulajdonviszonyokat átrendező döntésnek nagy ára lenne Lengyelországban, átírná a 90-es években köttetett amerikai-lengyel megállapodást a beruházásvédelemről, ilyen megosztó ügyre pedig nincs szüksége az országnak. Emellett ellentétes az alkotmánnyal is, és ha a külföldi tőke korlátozása meg is történhet a médiában, azt visszamenőlegesen nem lehet alkalmazni, csak jövőbeli befektetők esetében.