„Zajlik
Publicisztika
Palack – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Palack – Józsa Márta jegyzete

Józsa Márta jegyzetében a bukaresti tejesüveg-visszaváltó és abból a legenda szerint házat vásárló brigantiktól jutott el Erzsébetváros Csikágónak becézett negyedébe, ahol sorra elnézi a visszaváltó automatáknál azokat a felnőtteket és gyerekeket, akikről első pillantásra is látszik, hogy fontos szerepet játszik immár életükben az eldobott csomagolóanyag összegyűjtése és az ezért kapott fizető utalvány. Felbukkant az állandóan elromló vagy telítődő automatánál való sorban állásnál a nyomor egy láthatatlan rétege.

Lejtő – Neuman Gábor jegyzete
Publicisztika

Lejtő – Neuman Gábor jegyzete

Orbánnak először kell alkalmazkodnia valakihez a politikában. Egy okos ember mondta, talán Churchill, hogy ha egy ország politikai vezetése elindul lefelé a lejtőn, még az isten se állíthatja meg, hogy ne guruljon le az aljáig.

Das Kapital – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Das Kapital – Szénási Sándor jegyzete

Vidnyánszky Attila színre viszi a Tőkét, erről írt jegyzetében Szénási Sándor, aki szerint "félő persze, hogy Marxnak ehhez sem lesz semmi köze, nem is lehet, még akkor sem, ha a Termelési Módot egy különösen zseniális színész állítja elénk, csodás maszkban. De hát Jézus hitéből is csak a politikai kereszténységet képes lepárolni egy hatalom, miért járnának másképp a szellem emberei?".

Hiányozni fog Matolcsy – Kárpáti Iván jegyzete
Publicisztika

Hiányozni fog Matolcsy – Kárpáti Iván jegyzete

Az, hogy a köztársasági elnök egy üres öltöny, szomorú, de nem tragédia. Ha az MNB vezetőjét is a Várból irányítják jövő évtől, akkor az Isten irgalmazzon nekünk, mert a befektetők nem fognak, és nosztalgiával gondolhatunk vissza a 400 forintos euróra.

Új élet vár – Dési János jegyzete
Publicisztika

Új élet vár – Dési János jegyzete

Tisztelt Bese Gergő Péter! Végre legyél szabad és boldog. Nem muszáj többet hazudnod, magadnak se, a szeretteidnek se, nekünk se, az egyházadnak se. Úgy élhetsz, ahogy jólesik. Meg ha ezért nem járnak állami százmilliók, akkor is jó tud lenni. Próbáld ki!

Csoportosan – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Csoportosan – Józsa Márta jegyzete

A szülők, akik éppen készítették elő a gyerek ünneplő ruháját az évnyitóra, arra döbbentek rá, hogy nem csak amit nincs, hanem ahol sincs ünnepelni. Három nappal aztán az iskolakezdés után, amely több száz gyerek számára rémálom lesz egész életükben, kihallgatott az ügyészség egy fiatal nőt, édesanyát, aki valamikor EP-képviselő lévén megpróbálta megakadályozni, hogy a NAV megszállja a hajléktalanokat segítő Oltalom Karitatív Egyesület irodáit.

Amikor a rádió nem szól (, akkor is szól) – Selmeci János jegyzete

13/08/2024 18:03

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

"Amikor egy gazdasági szereplő vagy politikus újságírókat, médiumokat lehetetlenítene el, mert nem tetszik nekik, amit tőlük hall, ez megfelelhet a saját rövid távú érdekeinek, ellentétes viszont egy fejlődni vágyó ország és társadalom érdekeivel, így aztán mindnyájunknak rossz."

2024. augusztus 13. Esti gyors - részlet l Selmeci János jegyzete 2024.08.13.
02:33
00:00

Az elmúlt napokban a Klubrádió a szokásos csatornákon időnként nem szólt. Néha szükségünk van arra, hogy magunk maradjunk a gondolatainkkal, de amikor tájékozódni szeretnénk, akkor szinte minden jobb a néma csendnél.

(Ezen a ponton köszönet minden hallgatónknak, aki kitartott mellettünk, türelemmel várt, vagy átment a Twitchre hallgatni a rádiót. A Klubrádió ugyanis akkor is szól, amikor nem szól.)

A szinte mindenbe beletartoznak a nekünk nem tetsző vélemények is, és az újságírásnak olyan formái is, amivel nem tudunk azonosulni. Erről egyébként, ha hiszik, ha nem, a legnagyobb viták az újságírók között vannak, és bizony néhány alapvetést kivéve, például, hogy hazudni nem szabad, és másokat lejáratni sem, még mi itt a sokak által homogénnek gondolt Klubrádió szerkesztőségében is sok félét gondolunk arról, hogy pontosan mi is a feladatunk.

És ebben az országban még szabad erről sok félét gondolni, hála Istennek és a demokráciának. És ha végignézünk a nagy konfliktusokon, akkor az egyik legfontosabb kérdés, hogy kisebb vagy nagyobb lesz a világnak azon nem szabad része, ahol a hatalomnak nem tetsző emberek lezuhannak a tízedikről, a kritikusok pedig elnémíthatók.

Amikor egy gazdasági szereplő vagy politikus újságírókat, médiumokat lehetetlenítene el, mert nem tetszik nekik, amit tőlük hall, ez megfelelhet a saját rövid távú érdekeinek, ellentétes viszont egy fejlődni vágyó ország és társadalom érdekeivel, így aztán mindnyájunknak rossz.

Ha valamilyen vélemény korlátozható, ha egy rádióműsor megszüntethető, akkor bármilyen véleményt, akár az önét is, és bármilyen műsort, akár az ön kedvencét is el lehet némítani azért, mert az egy politikusnak vagy egy cégnek nem tetszik. És akkor onnantól nincs szabadság.

Amikor tehát hallgatják a rádiót, és esetleg nem tetszik önöknek, amit hallanak, nyugodtan dühöngjenek, telefonáljanak be, kommenteljenek, vagy kapcsoljanak át valami másra. De kérem ne akarják, hogy ez az egész ne legyen.

Az alternatíva ugyanis a néma, szomorú csend.

Selmeci János jegyzete az Esti gyors 2024. augusztus 13-ai adásában hangzott el.