„Köszönjük,
Publicisztika
Nagy hang, kisember – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

Nagy hang, kisember – Rózsa Péter jegyzete

A rendszeresen a befogadó klub fényes parkettájára köpködő figura lassan kezd kiszorulni a tánckörből, és ez akkor is így van, ha a következő félévben a magyar képviselőcsoport tölti be a soros EU elnökség szerepét.

Jogállami sufnituning – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

Jogállami sufnituning – Hardy Mihály jegyzete

Ez a mostani négyhónapos, tulajdonképpeni ex-lex állapot sem jöhetett volna létre, ha Magyarország jogrendjét, azt a bizonyos, egykor jogállamnak titulált valamit, nem buherálta, sufnituningolta volna agyon – a saját szája íze szerint az Orbán-kormány és a Fidesz.

Barátok közt – Hardy Mihály jegyzete

1/06/2024 15:03

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Rejtélyes, hogy vajon mitől vonzzák a magyar miniszterelnököt szinte mágnesként a politikai alvilág figurái. Azok, akikkel magára valamit is adó államférfi bizonyosan nem fog kezet. (Ugye most nem Hódmezővásárhelyen járunk!) Mindenki igyekszik inkább nagy ívben elkerülni ezeket a bukott politikusokat. Persze, ha valakivel senki sem áll szóba, akkor tényleg marad a resztli.

2024. június 01. Hetes Stúdió-részlet (2024.06.01. Hardy Mihály jegyzete)
04:30
00:00

"Madarat tolláról – embert barátjáról” – tartja a magyar népi bölcsesség. Ez a szólás jutott eszembe, amikor péntekre virradó éjjel megjött a hír: a manhattani bíróságon az esküdtszék egyhangú szavazással, mind a 34 vádpontban bűnösnek találta Donald Trumpot. A volt amerikai elnök innentől kezdve "convicted felon-nak”, azaz elítélt bűnözőnek számít. A tizenkét, gondosan megválogatott esküdt közül mindegyik úgy érezte, minden kétséget kizáróan Donald Trump bűnös az okirathamisításban, a választási pénzügyi szabályok megsértésében. A bíróságon egyértelműen bebizonyosodott, hogy Donald Trump 2016-ban 130.000 dollárt, azaz kb. 47 millió forintot fizetett egy Stormy Daniels nevű pornószínésznőnek a légyott utáni hallgatásáért. A pénzt viszont "jogi szolgáltatások költsége" címen, meg egyéb rubrikákba könyvelték és részben a választási alapból fizették. Ezt az amerikai törvények nagyon szigorúan büntetik, mert ott a könyvelésnek tisztának és transzparensnek kell lennie. Ezt Al Capone óta tudjuk, akit végül adócsalásért juttattak rács mögé. Ott is halt meg.

Mindezt pusztán csak azért mondtam el ennyire részletesen, hogy érzékeltessem, miféle embert tekint közeli barátjának, egyfajta példaképének Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök utoljára idén márciusban járt Donald Trump nevű barátjánál a floridai Mar a Lago golfbirtokon és a találkozó után nem fukarkodott elismerő jelzőkkel a volt amerikai elnökről. Akiről most már biztosan tudjuk és állítjuk, hogy nem más, mint egy elítélt bűnöző. Aki nem fog habozni polgárháborúba taszítani az Egyesült Államokat, ha pillanatnyi érdekei úgy kívánják. Láttuk a Capitolium ostroma idején, 2021. január 6-án.

Rejtélyes, hogy vajon mitől vonzzák a magyar miniszterelnököt szinte mágnesként a politikai alvilág figurái. Azok, akikkel magára valamit is adó államférfi bizonyosan nem fog kezet. (Ugye most nem Hódmezővásárhelyen járunk!) Mindenki igyekszik inkább nagy ívben elkerülni ezeket a bukott politikusokat. Persze, ha valakivel senki sem áll szóba, akkor tényleg marad a resztli.

Például Jair Bolsonaro bukott brazil elnök, aki az ottani magyar nagykövetségen keresett menedéket az igazságszolgáltatás elől menekülve. Vajon ez megtörténhetett volna a legmagasabb szintű magyar kormányzati engedély nélkül? Aligha.

Aztán ott van Nikola Gruevszki észak-macedón elnök, akit – hírek szerint – magyar diplomáciai autókkal csempésztek ki az országából és a mai napig menekült státuszban parádézik Budapesten. Hazájában elfogatóparancs és börtön várja, a magyar fővárosban meg Orbán Viktor.

Mennyire kínos volt nézni, amikor ugyanez az Orbán Viktor ott feszengett Pekingben a karosszék szélén egyensúlyozva, a másik oldalon meg maga Vlagyimir Putyin mondta fel neki a tudnivalókat. Aki nyilvánvalóan egyszemélyben felelős az ukrajnai háborúért és népirtásért, aki időnként atomháborúval fenyegeti meg a világ civilizált részét. Micsoda nagyszerű barát, igazi békepárti nemzetközi hős, nem igaz?

És persze ott van Heydar Alijev azeri elnök, aki kapott a kormánytól egy baltás gyilkost, hogy otthon nemzeti hősként ünnepelhessék. Majd tavaly decemberben fegyveres erővel űzte el a maradék 120.000 főnyi örmény keresztény lakosságot Karabahból és utána bulldózerekkel tünteti el még a nyomaikat is, hogy valaha léteztek. Ezt a véreskezű tömeggyilkost a Karmelita Palotában fogadta Orbán Viktor majd újraválasztása után meleg hangú táviratban köszöntötte a bakui despotát. Miközben Magyarországon a miniszterelnökségen külön államtitkárság működik az úgymond "üldözött keresztények megsegítésére” – államtitkárral, titkársággal, teljes apparátussal. Egy mukkot sem szóltak az üldözött örmény keresztényekért.

Ideje lenne a miniszterelnökségen még egy újabb, "Képmutatásügyi Államtitkárságot” is felállítani… Lenne dolga, az biztos!

 
Orbán Viktor és Donald T.
 
Palm Beach, 2024. március 9.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

 

Hardy Mihály jegyzete a Hetes Stúdió 2024. június 1-i adásában hangzott el.