„Zajlik
Publicisztika
Hungarikum a szakértelem negligálása – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

Hungarikum a szakértelem negligálása – Rózsa Péter jegyzete

Amerikai meteorológusok már halálos fenyegetéseket is kapnak laikusoktól, amiért tornádók és hurrikánok egyre gyakrabban sújtják a floridai térséget. Egyikük azt mondta, kezdi elveszíteni az emberiségbe vetett hitét. Hajjaj, élne csak nálunk! Rózsa Péter jegyzetében az emlékezetes augusztus 20. utáni elbocsátásokból kiindulva arra jut: itt a közvéleményt, illetve az arra érzékeny kormányzati szándékokat kell megfigyelni a felhők meg a bolygók helyett. 

Tréning – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Tréning – Szénási Sándor jegyzete

A kihívások, a kényelmetlen faggatózások elmaradása következében az inger nélkül élő, stimulálatlan ember, bár nem állítjuk, hogy feltétlenül elbutul, viszont mégiscsak bepókhálósodik, lelassul, hasonlítani kezd az öregasszonyok fájós térdére, ami, ha elindulnak vele, lassan olajozódik be, idő, amíg végre járni tud vele az ember.

Előre a putyini úton! - Hardy Mihály jegyzete

17/10/2024 18:04

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Önleleplező egyébként, hogy a magyar miniszterelnök sem a SPAR vezérigazgatója, sem az osztrák Lebesmittel Zeitung ellen nem indított pert és nem kért helyreigazítást.

2024. október 17. Esti gyors - részlet 2024.10.17. Hardy Mihály jegyzete
03:03
00:00

Nem tudom, elgondolkodtak-e mostanában a… jogbiztonságról? Bevallom épeszű ember nem sokat töpreng hétköznap ilyen elvont fogalmakon, de nekem ezúttal szöget ütött a fejembe 24 órán belül két bírósági ítélet is.

Akik naprakészen figyelik a híreket, nyilván rájöttek már, hogy az egyik a Kúria (egyelőre csak szóban ismertetett döntése) a Pécsi Stop hírportál és Orbán Viktor ügyében. Az ügy még idén tavaszra nyúlik vissza, amikor az osztrák SPAR bolthálózat vezérigazgatója, Hans Karl Reisch azt nyilatkozta a szintén osztrák Lebensmittel Zeitung című szakmai lapnak: a magyar miniszterelnök megpróbált nyomást gyakorolni rá, hogy egy rokona kisebbségi részesedést szerezhessen a magyarországi SPAR vállalatban. Azt is elmondta a SPAR-vezér, hogy az ellenséges felvásárlási szándékok kivédése érdekében Svájcba helyezték át a magyarországi cég bizonyos részlegeit, biztos, ami biztos alapon.

Érdekes módon, Orbán Viktor csak az erről a cikkről beszámoló magyarországi sajtót citálta a bíróság elé, a Pécsi Stoptól kezdve a 444-en és az RTL Klubon át egészen a Klubrádióig. Volt olyan per, amit Orbán elsőre elvesztett, volt, ahol visszalépett és most a Pécsi Stop ügye jutott el elsőként a Kúriáig. Önleleplező egyébként, hogy a magyar miniszterelnök sem a SPAR vezérigazgatója, sem az osztrák Lebesmittel Zeitung ellen nem indított pert és nem kért helyreigazítást. Az ottani bíróság előtt ugyanis akkor Hans Reisch tényekkel tudná alátámasztani, amit az osztrák lapnak állított. Így tehát a SPAR-vezér szavait érdemben egyelőre nem cáfolta senki.

Ha elfogadjuk a Kúria döntésének logikáját, akkor ezentúl minden magyar sajtóorgánumnak előbb 100 %-ig meg kell győződnie egy-egy külföldi hír valóságtartalmáról és csak azután számolhat be róla. Nonszensz! Még az is lehet, hogy helyreigazításra kötelezik a Pécsi Stop-ot, vagyis nekik majd hivatalosan kell cáfolniuk azt, amit Ausztriában most mindenki kész tényként kezel. Szép kis világ…

Ha ezen logika mentén tovább haladunk, akkor ezentúl csak úgy szabad felülni egy BKV-buszra, ha vezető minden egyes utasnak bemutatja a jármű érvényes műszaki vizsgáját, vagy a MÁV-nál a mozdony legutolsó műszaki ellenőrzésének a papírjait. Mondjuk ez utóbbi esetében ennek minden alapja megvan.

A Kúria mai friss döntése meg a momentumos tiltakozók elleni jogerős elmarasztaló ítélet fényében már ki is találtam az új fideszes jelszót: Előre a putyini úton!

Hardy Mihály jegyzete az Esti gyors 2024. október 17-ei adásában hangzott el.