„Ki
Publicisztika
Le a melltartóval - Dési János jegyzete
Publicisztika

Le a melltartóval - Dési János jegyzete

Csak annyiban érdekes ez az öltözködési rendelet, hogy minden konzervatív diktatúrában akadnak erkölcs-csőszök, akik ilyenkor felhevülnek, eljött az ő idejük. Majd ők megmondják, ki mit hordhat.  Így kezdték a tálibok is, és tessék, milyen szép eredményeket érnek ma már el a divatot illetően.

A parancs, az parancs - Kárpáti Iván jegyzete
Publicisztika

A parancs, az parancs - Kárpáti Iván jegyzete

Pintér Sándor besétál a kormányülésre és közli a főnökével, hogy minden kontroll alatt. Lázár János nyilván szintén ebben a szellemben referál a vasút állapotáról, úgyhogy a Várból nézve minden patent. A valóság megélése marad a mi kiváltságunk.

Képregény – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Képregény – Józsa Márta jegyzete

"Mi lett volna, ha a felvonuláson az akkumulátorgyár píárosai által megrendelt virágköltemény bámulása mellett a publikum egy része képeket láthatott volna teszem azt a Karmelita előtt tüntető diákokról vagy az ukrajnai menekültekről. Na ugye."

Hírek 2036-ból – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

Hírek 2036-ból – Hardy Mihály jegyzete

A külföldi hírek között elhangzott, hogy Azerbajdzsán politikai menedékjogot ad az elvesztett választások után Magyarországról elmenekült egykori miniszterelnöknek és családjának, a külügyminiszternek és közeli hozzátartozóinak, köztük egy ismert, de már visszavonult válogatott labdarúgónak.

Gábor György: A Kárpát-medence Odüsszeusza

19/06/2023 14:07

| Szerző: Gábor György

Szóval az állampapírba fektetett megtakarítások biztonságát maga az igazmondó, nyájas és igazságos Orbán Viktor szavatolja, meg biztosan a hamvas lelkületű Rogán is, meg a velejéig szeplőtelen Szijjártó is, meg akit csak óhajt a magyar nép, mindent garantálnak a mi kedvünkért!

Nietzsche egy helyen arra hívta fel a figyelmet, hogy a görögök Odüsszeuszban azt csodálták, hogy remekül hazudott: mindenből győztesként tudott kikerülni, szellemes volt, remek képességekkel rendelkezett, saját társait folyton menteni igyekezett, és maximálisan alkalmazkodó volt. Gondoljunk csak bele: amikor a küklópsznak bemutatkozik, zseniálisan azt hazudja neki, hogy a neve Senkise. "Senkise, ez nevem; így hívnak, hogy Senkise." Ezzel a hazugsággal tudta aztán megmenteni a társakat, hiszen amikor a küklópszot megvakította Odüsszeusz, fájdalmában felüvöltött, s hívta a többi küklopszot, hogy segítsenek, azt ordítva, hogy Senkise bánt. Ezt a többi küklópsz tréfálkozásnak vette, s nem is mentek segíteni a társukon.

Valóban zseniális hazugság, Odüsszeusz sikerrel menti ki a többieket! Ám még Odüsszeusz sem ért volna el semmit, ha ezt a trükköt egynél több alkalommal próbálta volna alkalmazni.

Mindezt azért fontos rögzíteni, mert amikor a Fidesz hárommillió ember (!!!) háromezer-milliárd forintnyi magánnyugdíjpénztári megtakarítását bűnszövetkezetbe szerveződve, a legalja hazugsággal, csalással, zsarolással lenyúlta, súlyosan megkárosítva a leendő nyugdíjasokat, majd az elrabolt pénzrengeteget azonnal saját céljaira hasznosította és maradéktalanul felélte, előtte ugyebár Orbán, Lázár, Kósa és a többi maffiózó azzal nyugtattak meg mindenkit, hogy a megtakarítások biztonságban lesznek. Még politikai nyilatkozatot is közzétettek, amelyhez a tisztakezű Selmeczi Gabriella is csatlakozott, s olyan makulátlan jellemhősök garantálták az állami rendszerbe átlépők veszteségeinek jóváírását, továbbá az állami rendszerbe átlépőknek az egyéni számlára történő befizetések értékállóságát, valamint azt, hogy aki az állami nyugdíjrendszert választja, biztos lehet abban, hogy … egyéni számlája lesz. Aztán persze kiderült a gigantikus átverés és hazugság: azóta sincs semmilyen egyéni számla, ezért az értékállósággal sem kell foglalkozni és persze veszteség-jóváírásra sem került sor, csupán annyi történt, hogy több millió ember veszítette el a megtakarítását, amit a Fidesz-rendszer a tőle megszokott tempóval zsebre vágott.

És most mit mond Orbán Viktor?

"Háborús időkben nem mindegy, hogy az emberek a megtakarításaikat hol tartják. Ilyen nehéz helyzetben az segít az országnak, aki a megtakarításait államkötvényben, vagy kincstárjegyben tartja. Olyan intézkedéseket hozott a kormány, amellyel arra akarják rávenni az embereket, hogy a banki megtakarítások helyett az állampapírba és a kincstárjegy irányába tereljék, mozdítsák el a pénzüket. Ezért cserébe magas kamatot kínálnak az állampapírok után, és egy új adót vetnek ki a nem államkincstári banki jellegű megtakarításokra. És hozzátette: ez egy átmeneti intézkedés, ha a háborúnak vége lesz, kivezetik.”

Szóval az állampapírba fektetett megtakarítások biztonságát maga az igazmondó, nyájas és igazságos Orbán Viktor szavatolja, meg biztosan a hamvas lelkületű Rogán is, meg a velejéig szeplőtelen Szijjártó is, meg akit csak óhajt a magyar nép, mindent garantálnak a mi kedvünkért!

Orbán tehát másodszor mutatkozik be Senkiseként (amelynek morális értelemben vett valódiságával már az első alkalmat követően meggyőződhettünk), ugyanazt a trükköt kétszer próbálva meg alkalmazni. Odüsszeusz, ha kétszer próbálkozott volna ugyanazzal a trükkel, a küklópszok egyszerűen szétverték volna a képét, s Nietzsche sem nyilatkozott volna róla oly hízelgően.

Fantáziátlan idiótának tartotta volna, szóra sem érdemes, sumákoló, kispályás niemandnak. Meglátjuk, hogy az Orbán mellé rendelt B-közép publikum a társait mentő, okos, bölcs és leleményes Odüsszeuszt, Ithaka királyát kedveli-e inkább, avagy megelégszik a csak saját hatalmáért remegő, negyedosztályú, fapados, új és szellemes ötletekre képtelen simlis hatvanpusztai fosztogatóval?

 
Polüphémosz megvakítása
 
A sperlongai (Olaszország) Tiberius-villából származó szoborcsoport öntvényrekonstrukciója, amelynek eredetijét az i.sz. 1. századra datálják.
 Fotó: Flickr
 

 

SZABADSÁG KLUB KOMMENT GOMB